Сезон харчових отруєнь: як вберегти себе та свою сім'ю


Опубліковано 18 Червень 2019 о 10:05

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Сезон харчових отруєнь: як вберегти себе та свою сім'ю


Сезон харчових отруєнь: як вберегти себе та свою сім'ю

Медики попереджають про початок сезону харчових отруєнь. Як вберегтися та що робити, якщо отруїлася дитина?


Харчове отруєння — це отруєння організму, що виникає внаслідок споживання неякісних продуктів харчування, які забруднені мікробами та їх токсинами. У зоні підвищеного ризику діти та люди похилого віку. На офіційній сторінці Facebook в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун опублікувала прості правила, як уникнути харчових отруєнь.


Чистота


Головне правило харчової безпеки — чистота. Photo: Pixabay


Найпершою умовою для запобігання хвороб є дотримання гігієнічних норм. Мийте руки під час приготування їжі, особливо після контакту із сирими продуктами — м’ясом, рибою, яйцями та овочами, а також після того, як викидаєте щось у смітник. Так само варто мити руки після спілкування з домашніми тваринами. Кухонне приладдя має бути чистим, якщо ви збираєтесь на пікнік, вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких будете нарізати та подавати їжу, захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.


Сире — направо, готове — наліво


Використовуйте окрему роздільну дошку для приготування сирих продуктів. Не забувайте правила товарного сусідства продуктів харчування: окремо зберігайте сире м’ясо, рибу та готові продукти. Це потрібно, щоб уникнути зараження продуктів небезпечними бактеріями, які можуть бути в сирій їжі до термічної обробки.


Порядок у холодильнику


Температура має бути нижче 5°С. Не переповнюйте холодильник продуктами, бо це впливає на циркуляцію повітря всередині й підтримання потрібної температури.


Термін придатності


Завжди перевіряйте термін придатності товару у магазині. Photo: Pixabay


Навіть якщо продукт нормально виглядає та пахне, але термін придатності скінчився — не вживайте його в їжу. Терміни придатності визначають та вказують на основі відповідних наукових тестів, які показують, через який період в упакованій їжі почнуть паразитувати патогенні мікроорганізми. Завжди перевіряйте термін придатності у магазині.

Не купуйте їжу — особливо м’ясо і молочні продукти — на стихійних ринках. І забудьте про звичку «проби» овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.

Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не слід брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.


Температурний режим


Пам’ятайте, що у спеку продукти псуються надзвичайно швидко. Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби. Також, якщо їжа залишилась після пікніка — її не варто зберігати «на завтра».

Ці поради можуть здатися банальними, проте щороку сотні тисяч людей мають харчове отруєння. Тому будьте обережні.


Вода


Ні в якому разі не пийте самі, та не дозволяйте дітям пити воду з водойм та водогонів. Photo: Pixabay


Питна вода має бути чистою. Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів. Влітку особливо важливо захиститись від зневоднення, тому необхідно дотримуватися режиму. Корисно випивати склянку води зранку, бажано з лимонним соком, та пити воду за 20 хвилин до прийому їжі.


Симптоми харчового отруєння


Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються через 1-2 години після прийому неякісних продуктів. Найбільш характерними ознаками є нудота, блювання, пронос. Супутними симптомами зазвичай є підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі.


Харчове отруєння у дитини: перша допомога


Поширеною причиною отруєнь серед дітей є те, що вони часто їдять немиті або недостиглі овочі та фрукти. Photo: Pixabay


Пік харчових отруєнь серед дітей припадає на літо, адже через спеку швидко псуються продукти. Крім того, дозрівають овочі й фрукти, які діти їдять здебільшого немитими, або навіть недостиглими.

При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань терміново зверніться до лікаря. Поки чекатимете на швидку допомогу, необхідно, перш за все, промити шлунок. Якщо дитина старше року, слід дати випити їй 1–2 склянки води та викликати блювання, натиснувши пальцем на корінь язика дитини. Цю процедуру треба повторювати до тих пір, поки вода не виходитиме зі шлунка чистою.

Після промивання слід дати дитині препарат з класу ентеросорбентів, які зв’язують та виводять токсини, наприклад, активоване вугілля, «Смекта» або «Полісорб», та поїти дитину невеликою кількістю води, щоб уникнути зневоднення організму.


Попередити завжди простіше, аніж лікувати, тому дотримуйтеся правил, перерахованих вище, та привчіть дітей слідувати гігієнічним нормам та здоровому харчуванню.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук