Чому діти люблять динозаврів?


Опубліковано 19 Вересень 2018 о 15:09

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Чому діти люблять динозаврів?


Чому діти люблять динозаврів?

Photo: Pixabay

Практично кожна дитина у світі проходить «фазу динозаврів», коли вона їсть, спить і дихає динозаврами. Іноді трапляється, що дво- або трирічний малюк вимовляє слово «тиранозавр» раніше, ніж «будь ласка» або «спасибі». Найчастіше зацікавленість проявляється у віці шести або семи років, коли діти тільки починають аналізувати зовнішній вигляд і поведінку динозаврів. Іноді діти здатні нести свою любов до динозаврів протягом всього підліткового віку й дорослого життя; деякі з цих щасливчиків стають біологами й палеонтологами.


Причини дитячого захоплення динозаврами


Причина 1. Динозаври величезні, страшні, а ще — вони вимерли

Найбільш вірогідним поясненням дитячої любові до динозаврів є те, що ці гігантські хижі рептилії вимерли понад 65 мільйонів років тому, а отже, не становлять загрози. З ними можна вступати в «контакт» без всілякої для себе шкоди. Так що підвищений інтерес до динозаврів грає свого роду психотерапевтичну роль: існують чудовиська, яких можна не боятися, тому що вони живуть виключно в уявному світі — у книжках, кіно, серед іграшок.

Ймовірно, така ж ситуація із зомбі, вампірами й муміями; діти знають, в глибині душі, що ці міфічні монстри насправді не існують, попри помилкові судження деяких дорослих.


Причина 2. Динозаври роблять те, що хочуть

Ніхто не говорить дорослому апатозавру, що він повинен лягати спати о 9 годині, з’їсти кашу, перш ніж поласувати десертом, або доглядати за молодшою сестрою. Динозаври символізують в уявах дітей ідеальний принцип: якщо чогось хочеш — іди і візьми це, і нехай ніхто не заважає, бо зустрінеться з могутнім стегозавром. Це не дивно, що динозаври найчастіше зображуються в дитячих книгах величними та могутніми.

Причина, з якої батьки не заперечують, коли їхня дитина прикидається розлюченим алозавром, полягає в тому, що такий «непослух» дозволяє малюкам безпечно випустити пар. Краще мати справу з набридливим, гіперактивним динозавром, ніж з повністю людським дитинчам, у якого чергова невгамовна істерика.


Причина 3. Від динозаврів залишилися дійсно круті скелети



Photo: Pixabay


Скелети динозаврів, які дитина може побачити в музеї, вражають своїми розмірами. Дорослим іноді важко уявити, як ці гігантські чудовиська могли жити на землі, а от діти залюбки фантазують, оживляючи динозаврів у своїй уяві. Багато дітей мріють про іграшковий скелет динозавра, особливо коли мова йде про масштабні моделі стегозавра або брахіозавра.


Причина 4. Динозаври приголомшують різноманіттям видів

Динозаври літали, плавали, бігали, повзали, стрибали — практично до кожного виду сучасних тварин можна підібрати доісторичний аналог. Задокументовано понад тисячу видів цих древніх плазунів, тому кожен малюк з легкістю може обрати собі унікального «улюбленця».


Причина 5. Існування і вимирання динозаврів — одна з найпопулярніших загадок

Існує щонайменше з десяток найвідоміших та обґрунтованих версій вимирання динозаврів, але жодна не підтверджена. А що може бути цікавіше за таємниче і загадкове зникнення гігантських ящерів? Діти вільно фантазують на цю тему та шукають відповідей, читаючи книжки про динозаврів.


Причина 6. Динозаври неймовірно популярні у масовій культурі

Якщо спитати вас, звідки ви дізналися про динозаврів у дитинстві, відповіді будуть, найімовірніше, однакові — «Парк Юрського Періоду», «Динотопія» та «Земля первісних часів». Зараз тема динозаврів дуже популярна, і можна знайти безліч фільмів, мультиків, книжок та іграшок у доісторичній тематиці, і ми ознайомимо вас із найкращими з них.


Книжки про динозаврів



«Мій великий Віммельбух. Динозаври»


Автор: Конопленко І.

Видавництво: «Ранок»

Не обійшли увагою доісторичних ящерів і автори Віммельбуху. На яскравих сторінках книжки зображені десятки різних динозаврів, яких можна розглядати та шукати сховані дрібниці й загадки.

Книга призначена для найменших читачів віком від двох років.






«Розкажу тобі, мамо, що роблять динозаври»


Авторка: Емілія Дзюбак

Видавництво: «Урбіно»

Книга розповідає про доісторичні часи та знайомить читачів з динозаврами.

Вікова категорія — 3–7 років.







«Динозаври. Найперша енциклопедія»


Автор: Ірина Травіна

Видавництво: «Перо»

Чергова книга із серії пізнавальних енциклопедій для малюків.

Вік: 3+





«Знакомьтесь: динозавры»


Перекладач: А. Васильєва

Видавництво: «Machaon»

Не дивлячись на те, що цю книгу ще не видали українською мовою, вона стане корисним джерелом знань про динозаврів і дасть відповіді на понад 200 запитань допитливих дітлахів.

Вік: 5–12 років.




«Энциклопедия древностей. Динозавры»


Автори: Роберт Сабуда, Метью Рейнхарт

Видавництво: «Розовый жираф»

Книга-панорама також видана лише російською мовою, але вона настільки унікальна та феноменальна, що з легкістю стане найулюбленішою книгою малюка. Уявіть тільки, ви розгортаєте сторінку, а з центру книги на вас хижо поглядає трицератопс, адже автор енциклопедії використовує не прості ілюстрації, а об’ємні моделі малюнків. Рекомендований вік дитини — 3–8 років.




«Динозаври. Ілюстрований атлас»


Автор: Майкл Бретт-Шуман

Видавництво: «Махаон-Україна»

Майже двісті сторінок ілюстрованої інформації про найновіші та несподівані відомості про динозаврів, а також останні знахідки та сенсаційні відкриття палеонтологів. Атлас може стати незамінним посібником для кожного підлітка, який цікавиться динозаврами.







Мультфільми про динозаврів


«Земля первісних часів» — це мультиплікаційні фільми про пригоди маленьких динозавриків. З 1988 до 2007 рік Студія Universal випустила тринадцять повнометражних картин та мультсеріал, який містить 26 серій. У центрі сюжету п’ять дитинчат динозаврів — апатозавр, трицератопс, зауролоф, птеродактиль та стегозавр. Малюки шукають легендарну Велику Долину — безпечний оазис, у якому достатньо їжі та води для усіх травоїдних динозаврів.

«Поезд динозавров» — анімаційний мультсеріал про доісторичних істот, у якому вдало поєднані реальні історичні факти та художні фантазії. Маленькі динозаврики подорожують на потязі по доісторичному світові та знайомляться з усіма його жителями. А наприкінці кожної захопливої поїздки справжній вчений-палеонтолог розповідає про неймовірні особливості динозаврів, спираючись на правдиві наукові дослідження.

«Динозавр» — анімаційний мультфільм про подорож до землі обітованої — Місця Гніздування динозаврів. Ще одна картина про важкий шлях у пошуках домівки.

«Динотопия. В поисках солнечного рубина» — це добрий, емоційний та повчальний мультфільм. Головний герой — допитливий хлопчик, який випадково потрапив на чарівний острів Динотопія, де динозаври та люди живуть у мирі й злагоді, ну, майже всі. Бо як же без злодіїв? Динотопії загрожуватиме небезпека, а хлопчику та його друзям доведеться рятувати острів та всіх його жителів.

«Добрий динозавр» — мультфільм від студії Pixar про альтернативну історію нашої планети. Уявіть, що астероїд не впав на Землю і через це динозаври не вимерли, а еволюціонували: навчилися виживати, полювати і спілкуватися між собою. Яка ж тоді доля чекає на людство?


Книги та мультфільми про динозаврів дозволять дитині дізнатися все найцікавіше про доісторичних істот та піднімуть захоплення цими «чудовиськами» на новий рівень. Адже стійкий інтерес до концептуальної області, наприклад, до динозаврів — сприяє розвитку навичок обробки інформації, впевненості в собі й наполегливості, тому важливо стимулювати та розвивати хобі дитини.


Топ-5 місць у Києві, де можна побачити динозавра


Діти йдуть до школи, а динозаври повертаються на ВДНГ!


Photo: «Живі Динозаври»

З 2 вересня київські прихильники велетнів  зможуть подивитися на доісторичних рептилій у повний зріст і навіть покататися верхи на них! Кожний малюк зможе ще й розмалювати динозавра у спеціальній зоні хенд-мейду.

Виставка «Живі Динозаври» працюватиме майже два місяці у парковій зоні ВДНГ. 24 експонати виконані в реальному розмірі, мають відповідну своїм видам забарвлення, текстуру, а також видають звуки й навіть рухаються!




Photo: «Динопарк»

Динопарк — це місце, де діти разом з батьками можуть познайомитися із доісторичними мешканцями нашої планети.


Photo: «Dream Island»

Dream Island — це не просто один із найбільших критих аквапарків України, це — Аквапарк Юрського Періоду, справжній рай для любителів динозаврів.


Photo: «Escape Quest» 

А ви зможете вибратися з Парку Юрського Періоду за 60 хвилин? Мережа квест-кімнат Escape Quest дозволить дорослим і дітям від 12 років перевірити себе та з’ясувати, чи змогли б вони врятуватися від динозаврів.


Photo: «Космопорт» 

У розважальному центрі «Космопорт» діти зможуть сфотографуватися з динозавром та потрапити у казковий світ тварин.


Photo: Pixabay 


Окрім цього, ви можете відвідати Національний музей природознавства у місті Вашингтон, не виходячи з дому. Просто вдома за комп’ютером ви зможете прогулятися його залами, побачити динозаврів і ще безліч інших експонатів, кількість яких перевищує 500 млн екземплярів рослин, тварин, корисних копалин, метеоритів та культурних артефактів.


Ренді Кулман, доктор філософії, ліцензований клінічний психолог, засновник і генеральний директор «LearningWorks for kids» закликає батьків дозволяти дітям розвивати своє хобі: «Іноді ці ранні інтереси можуть провіщати майбутню пристрасть і готовність докладати чималих зусиль, необхідних для того, щоб стати експертами у своїх професіях або мати захоплення на все життя, яке буде приносити їм величезне задоволення».





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук