Колекція раритетних різдвяних листівок Поштового музею Швеції


Опубліковано 13 Січень 2016 о 15:55

Блог Діти в місті Київ >  Музеї >  Колекція раритетних різдвяних листівок Поштового музею Швеції


Колекція раритетних різдвяних листівок Поштового музею Швеції

Один з найцікавіших тематичних музеїв Швеції розташований в Старому місті Стокгольма - Музей пошти, який вважається кращим у світі. Будівля музею вражає своєю самобутністю!

Атмосфера надихає!

Музей не залишає байдужими ні філателістів-професіоналів, ні звичайних відвідувачів, які вирішили зануритися в світ історії пошти та ознайомитися з унікальними експонатами. 
Колекція музею складається з понад 15 000 експонатів, пов'язаних з історією розвитку пошти в Швеції.

Відвідувачі цього закладу можуть побачити найрізноманітніші експонати: поштові сумки, скриньки для листів, друкований прес, перший в країні поштовий автобус, робочі уніформи листонош різного часу, старовинні велосипеди, на яких розвозили пошту. У зібраннях Поштового музею представлена величезна колекція марок. Це й фінські зразки кінця XIX - першої половини ХХ століття, марки шведського монетного двору XIX - ХХ століть, а також багато марок з інших країн Скандинавського півострова. Деякі листи з колекцій музею - абсолютна рідкість і не мають аналогів у світі.

У грудні 2015 року на своїй сторінці у Facebook музей нагадав своїм прихильникам про неймовірну колекцію різдвяних листівок, репродукції яких можна придбати, відвідавши заклад.

Таким дивом, друзі, хочемо поділитися і ми з вами! Кожна листівочка має свою унікальну історію, кожна випромінює тепло, даруючи позитивні емоції!

Отже, почнемо!

 

Автором цієї чудової роботи є Кейт Норборг. Вона почала малювати різдвяні листівки в 1931 році. Щороку створювала по 6 штук, як правило на релігійну тематику. І так протягом 35 років!



Тепер всі зірочки можна побачити на небі! Роберт Хьогфелт показав янголів, які наполегливо працюють, створюючи диво! Роберт - професійний художник, він навчався в Дюссельдорфі, Стокгольмі та Парижі. В роботах Хьогфелта тема Різдва та приготування до цього надзвичайного свята зображена з особливим теплом!




100 років тому народні мотиви на різдвяних листівках були дуже популярними. Листівка створена у 1912 році. Цінність її ще й в тому, що вона підписана автором - Ельзою Хамар.
Ельза вивчала мистецтво в Стокгольмі і працювала з рекламними зображеннями. 



"Сон-трава кличе весну". Можливо цю листівку не можна назвати різдвяною. Але шведи, які жили на початку двадцятого століття, вважали, що це якнайкраще підходить для вітальної листівки на Різдво. 
ЇЇ автор - Карл Ларссон народився у 1853 в декількох кварталах від Поштового музею. Його сцени святкування Різдва в сімейному колі прикрашають багато різдвяних листівок, що входять до колекції музею. Це зображення було створено у 1912 році для пані Хальберг - засновниці благодійного фонду Mayflower.
Організація Mayflower надрукувала ювілейні листівки для продажу. Всі виручені кошти спрямували на допомогу постраждалим від туберкульозу.

    

У 1880 році, коли у Швеції почала розквітати мода на вітальні листівки, вони завозилися з інших країн.
І лише поступово
на свята шведи почали отримувати листівки вітчизняного виробництва. 
Однією з талановитих  художниць, яка знайшла місце у своїй творчості ілюстраціям для різдвяних листівок, була  Маргіт Броуберг ( Маргіт Ексрем - після заміжжя). Саме її роботи вітають вас з веселим Різдвом!



"Зірка Віфлеєму" - колядка Еліс Тегнер та Віктора Рідберга, мабуть, одна з найулюбленіших пісень, яку шведи співають замість Merry Christmas!
Феноменальну листівку Адіни Сенд, яка є ілюстрацією цієї колядки, надcилали на Різдво у 1923 році. 



Згадайте як у дитинстві ми чекали на Святого Миколая! Так і ці маленькі мрійники очікують подарунки на Різдво!
Автором цього чудового сюжету з дитинства є Люсі Лундберг. Окрім різдвяних ілюстрацій, вона створила велику кількість сюжетів для книжкових закладок.



Ця новорічна листівка вітає з Різдвом 1907 року. Автор - Дженні Нюстрьом, художниця, яка була одним з найвідоміших ілюстраторів Швеції.
Зараз багато хто з поціновувачів такого мистецтва має роботи Дженні у своїх колекціях!

Традиційно на різдвяних листівках зображувалися сцени Різдва Христового, Віфлеємська зірка, янголи, ялинка або ялинові гілки, гостролист або пальмова гілка, дзвіночки і свічки, ніч, зірки, місяць, сніжинки, зимові пейзажі, і, звичайно ж, головна дійова особа Різдва - Санта-Клаус або Святий Миколай.
Проте в кожній країні були свої улюблені сюжети різдвяних листівок. Наприклад, на німецьких найчастіше можна було зустріти сажотрусів, гномів, свинок, композиції зі свічками, підковами, дзвіночками; на французьких - гарних панночок, пляшки з шампанським, зірки, календарі; на англійських - вільшанку, гілки плюща, омели, вересу; на листівках же скандинавських країн - добрих і веселих гномів, маленьких діточок з подарунками, панів та панянок у традиційному одязі.

Більше про колекцію різдвяних листівок на сторінці Поштового музею у фейсбуці
https://www.facebook.com/Postmuseum.Stockholm/



 


















 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук