Як обрати мандарини: корисні поради для батьків


Опубліковано 23 Грудень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Харчування >  Як обрати мандарини: корисні поради для батьків


Як обрати мандарини: корисні поради для батьків

Photo: Freepik


В Україні мандарини давно стали одним із символів новорічних свят. Аромат мандаринів навіть влітку може навіяти нам зимовий настрій. Крім цього, мандарини є дуже корисними для дітей та дорослих, адже містять вітамін С, антиоксиданти та клітковину.

«Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам обрати найсмачніші мандарини, адже далеко не всі фрукти однаково смачні та якісні.


Вигляд та аромат


Найкращим орієнтиром майже завжди є аромат. Якщо мандарини пахнуть на половину магазина, це хороший знак. Аромат має бути насиченим і яскравим. Слабкий запах говорить про те, що з плодами щось не так.

Також треба звертати увагу на зовнішній вигляд плодів. Мандарини повинні мати яскраво-помаранчевий колір. Чим цей відтінок насиченіший, тим більше шансів, що фрукт дозрів.

Добре огляньте мандарин. Шкірка має бути однорідна – без плям, тріщин чи гнилі. Якщо на плодах є цяточки, це значить, що мандарин «хворий» або ж просто неправильно зберігався.

Візуально оцініть, чи легко знімається шкірка. Часто в магазинах трапляються ще недозрілі плоди, які важко очистити.


Як обрати солодкі та соковиті фрукти



Photo: Freepik


Смачні мандарини важкі, вони мають важкий плід, який говорить про його соковитість. Легкі, напівпорожні мандарини скоріш за все вже перезріли або пошкоджені.

Обирайте пружні на дотик плоди. Можна злегка стиснути фрукт двома пальцями. В ідеалі на шкірці мають залишатися невеличкі вм'ятини, які незабаром проходять. Занадто м’які плоди свідчать про зіпсований продукт.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Що приготувати на Різдво: рецепти смаколиків


Які сорти мандаринів бувають?



Photo: Freepik


Є декілька основних видів мандарин, які продаються в Україні. Кожен вид має свій виразний смак та особливості.

Так, наприклад, клементини – це маленькі солодкі мандаринки без кісточок. Це гібрид мандарина та апельсина. У них тонка шкірка, яка важко чиститься, але такі плоди дуже гарні та ароматні.

Китайські мандарини продаються з листочками. Найдрібніші з них зазвичай виявляються й найсолодшими.

Іспанські мандарини великі та соковиті. Вони вирізняються яскравим ароматом, який швидко заповнює всю кімнату.

Сорт «Муркотт», який називають медовим мандарином, має багато кісточок. Але цей недолік компенсується неймовірним смаком плода.

Зустрічаються також плоди з Марокко, в них зазвичай теж немає кісточок.


На що ще звернути увагу?


Мандарини розраховані на довгий термін зберігання, тому нерідко їх можуть додатково обробляти хімічними речовинами. Перед вживанням обов’язково мийте фрукти, а також намагайтеся уникати плодів з виразною блискучою шкіркою.

Найсвіжіші мандарини можна знайти на ринках, а в супермаркетах необхідно звертати увагу на країну походження фруктів.

Щоб мандарини краще зберігалися, необхідно покласти їх в прохолодне місце - від +3 до +8 °C. Кладіть фрукти окремо один від одного, щоб зменшити ризик псування.

Цікавий факт! Мандарини, на думку вчених, допомагають знімати стрес та покращують настрій. Тож, обов’язково додайте ці фрукти до свого святкового раціону.


Читайте також: Як зміцнити імунітет дитини: практичні поради






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук