Чому КТ хребта може врятувати Ваше життя: дізнайтесь усі подробиці


Опубліковано 28 Червень 2024 о 09:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Чому КТ хребта може врятувати Ваше життя: дізнайтесь усі подробиці


Чому КТ хребта може врятувати Ваше життя: дізнайтесь усі подробиці

Photo: lifescan.ua


Комп'ютерна томографія – діагностична неінвазивна процедура, що гарантує високу якість візуалізації. Вона передбачає вплив рентгенівськими променями та комп'ютерними технологіями, дає осьові та горизонтальні зображення (або зрізи). КТ трьох зон с контрастом дає максимально деталізовані зображення різних частин тіла – це внутрішні органи, жир, м'язи та кістки. Сканування із застосуванням КТ буде більш детальним та чітким, ніж у випадку з рентгеном.

Промінь енергії при рентген-діагностиці спрямовано на досліджувану область. Плівка ззаду тіла фіксуватиме зміни енергетичних пучків після їх проходження через м'язи, кістки, шкіру та інші тканини. Під час КТ двох, трьох зон із контрастом рентгенівський промінь переміщається навколо тіла. Це дозволяє отримувати об'ємне зображення з набором зрізів. Інформація надсилається на комп'ютер для подальшої інтерпретації даних.


Особливості процедури з контрастуванням


КТ трьох зон із контрастом забезпечує максимально точну візуалізацію. Контраст відноситься до речовини, яка введена перорально або внутрішньовенно, що дозволяє точно візуалізувати конкретну область тканин або органу. Застосовувати болюс не обов'язково, все залежить від ситуації та індивідуальних свідчень. Приймати рішення має лікар. КТ із контрастним посиленням дає набагато більше інформації для лікаря за одну процедуру, ніж без контрасту. Але для початку потрібно переконатися у відсутності протипоказань, алергії на йод.

КТ хребта дає детальні відомості про кісткові структури хребта та інші тканини. На відміну від рентгена, цей метод показує повну картину та дозволяє приймати правильне рішення щодо призначення плану терапії. Додатково можна проводити ПЕТ чи мієлографію. Також у центрі «Лайфскан» роблять як комп'ютерну томографію хребта, так і КТ трьох зон для отримання максимально точної картини, дослідження сусідніх органів.


Анатомія хребта


До складу хребетного стовпа входить 33 елементи, які поділені на окремі зони:

  • У шийному відділі загалом 7 хребців.
  • У грудному вже 12.
  • У поперековому відділі 5 хребців.
  • У крижах теж 5, і вони зрощені.
  • Куприк формує 4 хребці.

Головна частина ЦНС - це спинний мозок, він знаходиться усередині хребта у відповідному каналі, пролягає від основи черепа до верху нижньої зони спини. Спинний мозок оточують кістки хребта та оболонки зі спинномозковою рідиною. Він відповідає за передачу рухових, сенсорних сигналів у мозок та назад, контролює рефлекси.


Коли потрібно робити КТ хребта?


КТ хребта показує:

  • грижі дисків;
  • пухлинні утворення;
  • травми;
  • судинні вади розвитку.

Діагностика може проводитися для первинної постановки діагнозу чи уточнення даних, отриманих із застосуванням інших методів. Також методику вдаються для оцінки результатів хірургічної терапії.

У центрі Lifescan ви можете зробити КТ одразу трьох зон у Києві або лише хребта. Комплекс КТ – вигідна та зручна пропозиція. Ви проходите комплексну діагностику здоров'я за один раз, знижуєте дозу опромінення та заощаджуєте гроші. КТ із контрастом та без на три відділи проводиться для різних зон, повний перелік представлений на сайті «Лайфскан». Прийом ведеться за попереднім записом - телефонуйте або залишайте заявку для вибору зручного часу. Є філії у Шевченківському та Солом'янському районах. КТ трьох зон проводиться на сучасному обладнанні, грамотні спеціалісти центру одразу дають експертний висновок.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук