Психологічна підготовка дитини до переїзду: що робити батькам


Опубліковано 28 Червень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Психологічна підготовка дитини до переїзду: що робити батькам


Психологічна підготовка дитини до переїзду: що робити батькам

Photo: Freepik


Сьогодні мільйони українців перебувають у вимушеній еміграції, багато людей є внутрішніми переселенцями всередині країни. Крім цього, є люди, які змінюють місце проживання через роботу, покупку житла чи інші обставини. Є сім’ї, які переїжджають регулярно, а разом з ними і діти, які можуть доволі важко переживати такі серйозні зміни.

«Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам підготувати дитину до переїзду та зробити його більш комфортним психологічно.


Що відчуває дитина?


Переїзд може дуже впливати на емоційний стан дитини, її настрій та поведінку. Для більшості дітей дуже важливо відчуття стабільності та наявність щоденної звичної рутини. При переїзді все це ламається і змінюється, тож кожна дитина, як і доросла людина, відчуває сильний стрес.

Діти можуть відчувати такі емоції, як страх, смуток, тривогу та хвилювання. Найчастіше діти бояться невідомості та невизначеності, пов’язаної з переїздом, хвилюються про те, щоб знайти нових друзів або звикнути до нової школи.

Вплив переїзду також залежить від віку дитини. Діти молодшого віку більше переживають про зміни, пов’язані з їхніми іграшками, спальним місцем, звичним місцем для прогулянок. Підлітки більше переймаються через соціальну складову.


Вам може сподобатися наша стаття: Інтерактивна гра «Обійманці»: як поглибити зв'язок з дітьми


Стратегії психологічної підготовки



Photo: Freepik


В більшості непростих ситуацій перший крок – це відкрите спілкування. Почніть обговорювати переїзд якомога раніше. Час на підготовку та обробку інформації полегшить ситуацію.

Чесно розкажіть дитині про причини переїзду, про нове місце і те, що там на вас очікує. Не намагайтеся приховати труднощі, які можуть очікувати вас на новому місці. Краще, якщо дитина буде знати про них одразу.

Щоб дитина відчувала себе більш комфортно, залучайте її до процесів збору. Дозвольте їй брати участь у деяких рішеннях, пов’язаних з переїздом. Наприклад, нехай допомагає збирати речі. Таке відчуття контролю може зменшити занепокоєння.

Якщо є можливість, відвідайте нове місце перед тим, як туди переїдете. Знайомство з новим оточенням може трохи зменшити страхи.

Попри переїзд намагайтеся дотримуватися рутини. Дотримання звичних розпорядків, таких як ритуали перед сном або спільні сімейні обіди, допомагає тримати себе в руках.

Можете також звертатися до книг та фільмів, де діти переживають схожі зміни у своєму житті. З маленькими дітьми можна прочитати книжку «Сміховисько» Світлани Ройз. Вона розповідає про дівчинку, яка втратила радість і гарний настрій через переїзд. Зі школярами можна подивитися фільм «ми купили зоопарк», де діти разом з батьком переїжджають у нове місце і вчаться жити по-новому.


Підтримка дітей



Photo: Freepik


Переїзд – це майже завжди стрес, тому як дітям, так і дорослим в цей період необхідно емоційна підтримка. Підтримуйте один одного і пам’ятайте, що відчувати страх і тривожність – це нормально.

Якщо ви бачите, що дитина переживає сильний стрес, її поведінка сильно змінилася, стала нестерпною або неадекватною, обов’язково зверніться за допомогою до спеціаліста.

Вже на новому місці прикладіть всі зусилля для того, щоб налагодити соціальні зв’язки, знайти нові улюблені місця та створити різні якірці, які прив’яжуть дитину до нового місця.


Намагайтеся шукати переваги у вашому переїзді. Як мінімум, все нове впливає на розвиток нових нейронних зв’язків, тому під час переїзду ваш мозок активно розвивається, що вже є великим плюсом.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Зміцнення довіри: «великі розмови» з підлітком






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук