Вправи для ідеальної постави дитини


Опубліковано 11 Червень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Вправи для ідеальної постави дитини


Вправи для ідеальної постави дитини

Photo: Freepik


Постава та в цілому здоров’я спини сьогодні як ніколи актуальна тема. Через наявність гаджетів у нашому житті діти все менше проводять часу в активній рухливій діяльності. А пози, які вони приймають під час зависання у гаджетах, негативно впливають на їхню поставу та на здоров’я в цілому.

«Діти в місті» зібрали для вас добірку вправ, які допоможуть вам укріпити спину ваших дітей. До речі, для дорослих ці вправи не менш важливі і корисні, тому можете зробити ці заняття сімейною традицією.


Заняття потрібні всім


У підлітковому віці більшість дітей мають проблеми з поставою. Це пов’язано з тим, що діти починають дуже швидко рости, а їхньої фізичної активності не вистачає на те, щоб м’язи були достатньо сильними, щоб чітко тримати скелет.

Винятком можуть бути діти, які займаються спортом або танцями. У таких дітей зазвичай добре працюють м’язи спини, які допомагають тримати поставу.

Помітити, що у вашої дитини є проблеми, доволі просто. Навіть візуально можна побачити сутулість та згорбленість або посунуту вперед голову. Також можете поставити дитину рівно і подивитися, чи рівно у неї знаходяться плечі і стегна, або ж вони знаходяться на різній висоті.

Крім проблем, які можна визначити візуально, у дитини також можуть бути скарги на біль у спині, на втому під час занять у школі, біль у шиї та плечах.


Читайте також: Все, що потрібно знати батькам про здорову поставу дитини: як сидіти, який рюкзак купити та інші відповіді на питання


Лікування та профілактика


Якщо ви бачите, що у вашої дитини є проблеми з поставою, варто звернутися до спеціаліста. Вам можуть порадити лікувальний масаж та вправи. Є багато оздоровчих центрів, де займаються саме роботою зі спиною та поставою. Загалом, навіть якщо проблем немає, спеціалісти радять проходити курс масажу хоча б раз на рік.

Втім, жоден масаж або тимчасові заняття зі спеціалістом не замінять регулярних занять вдома. Здорова спина потребує регулярних тренувань і підтримки, тому варто працювати над тим, щоб вправи для спини стали звичкою, як, наприклад, чищення зубів. Це важливо і для дітей, і ще більше – для дорослих.


Читайте також: Літнє взуття малюка: як вибрати правильно


Вправи на кожен день


Янгол

Необхідно встати спиною до стіни, поставивши ноги на ширині плечей. Витягніть руки в сторони та зігніть лікті, щоб утворити форму «W». Після цього підніміть руки вверх, що утворити форму «Y». Під час вправи спина має бути щільно притиснута до стіни. Повторіть зміну положення рук 10-15 разів.


Для менших дітей можна включати руханку на телевізорі, щоб вони повторювали вправи за дітьми на екрані.



Video: Віктор Чолій


Планка

Ця вправа допомагає зміцнити м’язи кора, який підтримує правильну поставу. Важливо правильно виконувати цю вправу, з часом збільшуючи час її виконання.



Video: SashaFitnessLife


Вправа «Супермен»

Використовуйте килимок для занять. Нехай дитина ляже обличчям вниз на підлогу і витягне руки перед собою. По команді необхідно одночасно підняти руки, груди та ноги над землею і затриматися в цьому положенні кілька секунд, після чого лягти на підлогу. Необхідно повторювати цю вправу 10-15 разів.


Стискання лопатки

Доволі проста вправа, яка допомагає покращити поставу плечей і зменшити сутулість. Дитині необхідно встати прямо і стиснути лопатки, утримуючи їх протягом 5 секунд в такому стані. Після цього розслабити на 5 секунд. Вправу традиційно повторюємо 10-15 разів.


А такі комплекси вправ можна робити разом з дітьми хоча б три рази на тиждень. Це допоможе тримати спинку в тонусі.



Video: MARSA


Пам’ятайте, що робота з поставою – це постійна робота протягом життя. Це дуже важливо для людей будь-якого віку, адже чим старше ми стаємо, тим більше проблем зі спиною маємо, якщо вчасно не приділяємо їй достатньо часу та уваги.


Про те, що шкодить дитячій спині, ви можете прочитати в статті: Здорова спина: вправи для бездоганної постави школяра






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук