Великодні традиції в різних країнах світу


Опубліковано 30 Квітень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Великодні традиції в різних країнах світу


Великодні традиції в різних країнах світу

Photo: Freepik


Великдень – світле свято, яке об’єднує понад 2 млрд людей по всьому світу. Втім, у кожній країні є свої традиції по святкуванню цього свята. Це пов’язано з тим, що з приходом християнства на теренах кожної країни частково зберігалися старі традиції, які часто були пов’язані з язичництвом або іншими вірами. Вони тісно перепліталися з новими віруваннями. Саме тому сьогодні святкування Великодня в різних країнах може дещо відрізнятися.

«Діти в місті» зібрали добірку цікавих традицій святкування Великодня в різних куточках світу.


Іспанія


В Іспанії на Великдень влаштовують справжнє шоу з вигадливими процесіями. Учасники процесії вбираються у традиційні костюми або наряди якихось персонажів. Вони несуть на руках кораблі та релігійні статуї. На ці паради збираються подивитися цілі натовпи охочих. В кінці процесії учасники як правило відтворюють біблійні сцени із зображенням Страстей Христових.



Video: Associated Press


Греція


У Греції в це свято звертаються не лише до великодніх традицій, а й до тих, що зберігалися на цій території тисячоліттями. На Великдень греки палять біля церков багаття. У Греції прийнято гучно веселитися і гуляти, адже греки роблять акцент свята на воскресінні Христа, а не на його стражданнях. Крім того, традиційною вважається святкова трапеза після опівнічної літургії. На столі обов’язково має бути суп з баранини.


Читайте також: Топ-5 фільмів до Великодня


Італія


В Італії Великдень відзначають пишними процесіями, бенкетами та фестивалями. У Флоренції щороку проводиться «Scoppio del Carro», коли учасники дійства підривають колісницю. Ця традиція існує ще з часів Христових походів. Варто зазначити, що великодні традиції в Італії, як і святкове меню, відрізняються від регіону до регіону.



Video: Perfect Little Planet


Австралія


В Австралії на Великдень влаштовують пікніки на природі. Громади влаштовують різноманітні свята та розваги. Наприклад, змагання з прикрашання яєць або їх пошуку. Родини з дітьми відвідують великоднього кролика. Також на свято в Австралії дарують один одному шоколадні або цукрові яйця.


Швеція


У Швеції досі зберігається унікальна традиція святкування Великодня. Вона називається «Påskkärringar» або «Великодні відьми». Діти на це свято наряджаються у відьом і ходять по домах, обмінюючи свої малюнки на цукерки та інші смаколики. Ця традиція зберігається ще з часів, коли в цьому регіоні панувало язичництво.


США


Так як ця країна була створена вже під час панування у світі християнства, в США на Великдень немає язичницьких обрядів. У цій країні є світські традиції, які доповнюють стандартні релігійні обряди. Одним із найпопулярніших звичаїв є полювання на писанки. Це веселий захід для дітей, під час якого вони збирають у кошик яйця, розкидані великоднім кроликом. Зазвичай це солодкі яйця, наповнені сюрпризами та цукерками. Такі полювання часто організовують відомі люди та представники влади. Наприклад, мери міст або губернатори.


Вам може сподобатися наша стаття: Великодні паски: добірка найцікавіших рецептів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук