Іграшки, які не розвивають: що не варто купувати дітям


Опубліковано 26 Лютий 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Розвиток >  Іграшки, які не розвивають: що не варто купувати дітям


Іграшки, які не розвивають: що не варто купувати дітям

Photo: Freepik


Гра – це найважливіша дія в житті дитини, адже саме за допомогою гри діти вчаться та напрацьовують важливі навички. Тому вибір правильних іграшок має вирішальне значення для їх розвитку та зростання.

Втім, далеко не всі іграшки однаково корисні для дітей. Деякі не лише не сприяють їхньому розвитку, а й можуть бути шкідливими. «Діти в місті» зібрали добірку іграшок, які не варто купувати вашим дітям.


Псевдорозвиваючі іграшки


У магазинах можна знайти багато іграшок, які продаються з приміткою «розвиваючі». Втім, багато з них нерідко гальмують і навіть пригнічують розвиток дитини. Наприклад, тварини неприродних кольорів можуть пригнічити фантазію дитини, а електронні іграшки, які вміють розмовляти, здатні дезорієнтувати дитину.

Іграшки, у яких є чітка програма і сюжет, позбавляють дитину фантазії та самостійності. Так само і іграшки, які при натисканні видають звуки або картинки, можуть бути шкідливими для розвитку, адже залучають мінімум інтелектуальних ресурсів. Необхідно просто натиснути кнопку і отримати розвагу.


Читайте також: Як вибрати іграшку для дитини: інструкція з вибору подарунку за віком


Одноцільові іграшки



Photo: Freepik


Іграшки, які служать лише одній меті, мають обмежену ігрову цінність. Як правило, розвинутим діткам такі іграшки дуже швидко набридають. Вони не підходять для творчої та відкритої гри. Краще шукати альтернативу і обирати іграшки, які можна використовувати різними способами. Наприклад, конструктор, будівельні набори, художнє приладдя та костюми.


Читайте також: 5 варіантів гри з конструктором: як розважити малюка


Надмірно стимулюючі іграшки


Варто уникати іграшок, які створюють гучні звуки або миготливе світло. Такі іграшки занадто сильно стимулюють нервову систему дитини. Це часто перевантажує дітей і призводить до різкої зміни настрою, істерик.

Як відомо, надмірна стимуляція може викликати стрес, занепокоєння та дратівливість у дітей. Крім того, вона може негативно вплинути на здатність зосереджувати увагу та концентруватися на грі.


Тактильні книжки


Частина експертів наголошують на шкідливості популярних книг-іграшок. Вважається, що вони негативно впливають на формування культури читання дитини. Мова йде про різноманітні хутряні книги, книги, які видають звуки, книжки для купання або книжки для прорізування зубів.

Такі книжки дійсно мають користь для сенсорного розвитку дитини, але вони не привчають дитину до читання і можуть сформувати помилкове ставлення до книг. Набагато краще купувати цільові іграшки. Наприклад, для купання гумових качок, а для зубів – спеціальний прорізувач.

Щоб привчити дитину до читання, краще з маленького віку використовувати книжки з сюжетом та малюнками. Ви маєте читати дитині та коментувати картинки. Потрібно робити так, щоб дитина вчилася зосереджуватися на зображенні та співвідносити почуте з намальованим.


Іграшки, які говорять



Photo: Freepik


Зайці, ведмеді або роботи, які мають навчати дітей абетці чи кольорам, також можуть негативно впливати на дитину. Щоб ефективно навчатися і розвиватися, дітям потрібні люди. Діти реагують на дорослих, але зовсім не реагують на записи з цим же текстом. Тим більше, що такі іграшки не можуть демонструвати емоції.

Варто зазначити, що різноманітні гаджети теж не дуже позитивно і ефективно впливають на психіку дитини. Звичайно, в наш час без них не обійтися, але краще як можна довше почекати і розвивати дитину без них.


Вам може сподобатися наша стаття: Сенсорні ігри для малюків: залучення всіх органів чуття






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук