Високочутливі діти: це як?


Опубліковано 23 Лютий 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Високочутливі діти: це як?


Високочутливі діти: це як?

Photo: Freepik


Високочутливість у дітей – це не діагноз, а окремий стан, особливість дитини. Такий стан може бути самостійним або поєднуватися з більш серйозними діагнозами, такими як аутизм або синдром дефіциту уваги та гіперактивності.

«Діти в місті» дізнавалися, у чому особливість таких дітей та як з ними взаємодіяти, щоб не нашкодити.


Характеристики високочутливих дітей


У дітей з високою чутливістю є низка характеристик, які відрізняють їх від однолітків.

  • Сенсорна чутливість. Діти з високою чутливістю більш сприйнятливі до подразників у навколишньому середовищі. Вони погано переносять гучні звуки, сильні запахи або занадто яскраве світло.
  • Емпатія та співчуття. Такі діти відрізняються тим, що мають підвищену чутливість та емпатію до чужих емоцій. На них сильно впливають емоції оточуючих, вони їх теж починають відчувати.



Photo: Freepik


  • Чутливість до критики. Вони частіше ображаються і засмучуються, оскільки сприймають критику та різні зауваження близько до серця. Коли таку дитину сварять або карають, вона сприймає це більш особисто.
  • Перебування в активному середовищі. Таким діткам доволі важко перебувати в активному середовищі. Наприклад, на дитячих майданчиках, де повно людей, або у торговельних центрах. Це викликає у них стрес та тривогу.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Коли діагностувати і як лікувати розлад аутистичного спектра: коментарі психіатра


Проблеми високочутливих дітей


Високочутливі діти часто набагато гірше справляються з проблемами, ніж їхні однолітки. Наприклад, зміна звичної рутини може призвести до стресу та тривоги. Їм доволі складно орієнтуватися в соціальних ситуаціях та вирішувати конфлікти з однолітками, адже їх реакція на конфлікт зазвичай більш інтенсивна.

В незнайомих місцях або у великих групах такі дітки можуть відчувати себе некомфортно, а іноді взагалі приголомшеними.

У дітей з високою чутливістю спостерігаються часті зміни настрою або емоційні спалахи. Це тому, що вони відчувають всі емоції (і погані, і хороші) більш інтенсивно, ніж звичайні діти.

Сенсорна чутливість теж може створювати проблеми у повсякденному житті, адже високочутливим дітям буває складно перебувати у людяних місцях, тому доводиться уникати багато місць, подій та ситуацій.


Як підтримати дітей



Photo: Freepik


Високочутливим дітям потрібно більше уваги. Батькам необхідно постійно перевіряти емоції своєї дитини, запитувати, як вона себе почуває. Постійно наголошуйте, що будь-які емоції – це нормально. Категорично не можна висміювати дитину за занадто інтенсивні емоції (наприклад, чого ти розплакався, як тобі не соромно). Під час переживання глибоких негативних емоцій завжди пропонуйте дитині методи для заспокоєння.

Створіть сприятливе спокійне середовище, в якому дитина буде себе комфортно відчувати. Воно має бути тихим і позбавленим хаосу. Виділіть для дитини тихе місце, де вона може усамітнитися, коли почувається погано.

Навчіть дитину переживати занадто сильні емоції. Емоційна регуляція в такому випадку – це ключ до успіху. Це можуть бути вправи на глибоке дихання, техніки усвідомленості або творчі заходи, такі як мистецтво чи музика.

Завжди будьте на стороні дитини, захищайте її інтереси та потреби. Ймовірно вам доведеться пояснювати особливості вашої дитини у садочку, школі та в інших групах, куди вона входитиме.


Виховання високочутливої дитини вимагає розуміння, терпіння і підтримки батьків. Створіть для ваших дітей сприятливе і спокійне середовище, де вони будуть щасливі.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Навчання емпатії: як виховувати добрих дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук