Цікаві досліди з водою вдома


Опубліковано 20 Лютий 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Цікаві досліди з водою вдома


Цікаві досліди з водою вдома

Photo: Freepik


Вода – це дивовижна речовина, основа основ. Вода оточує нас усюди та й самі ми приблизно на 65% складаємося з води. Втім, якщо не цікавитися наукою, то про воду та її властивості ми не так і багато знаємо. Щоб виправити це, «Діти в місті» пропонують вам разом з дітьми проводити вдома цікавезні експерименти з водою.


Міцна поверхня води


Експеримент: плаваюча скріпка.

Необхідні матеріали: миска з водою, скріпка.

Обережно покладіть скріпку на воду та спостерігайте як вона плаває завдяки поверхневому натягу рідини. По суті, це невидима плівка, яка без труда може підтримувати легкі предмети. Цей експеримент наочно показує суть поверхневого натягу води.



Video: Розвиток дитини


Вода, що мігрує


Необхідні матеріали: дві прозорі склянки, вода, харчові барвники, паперові рушники.

Цей експеримент наочно продемонструє, як вода може подорожувати зі склянки до склянки. Наповніть дві склянки водою та додайте до води різні барвники. Складіть з паперового рушника смужку і покладіть її між двома склянками, зануривши кінці у воду. Спостерігайте, як кольорова вода рухається паперовим рушником, а кольори змішуються.

Пояснення експерименту в тому, що молекули води притягуються одна до одної. Тому вода може рухатися навіть там, де це, здавалося б, неможливо.


Обов’язково користуйтеся підказками з інтернету, де любителі демонструють свої експерименти з водою.



Video: ЗДО №285 ЗМР


Дослідження щільності


Необхідні матеріали: прозора ємність, вода, рослинна олія, харчові барвники, дрібні предмети (наприклад, родзинки).

Наповніть ємність водою і додайте зверху шар рослинної олії. Після цього додайте до води харчовий барвник і спостерігайте, як він просочується крізь масло і змішується з водою. Додайте у воду родзинки і спостерігайте, як вони взаємодіють із різними шарами.

Завдяки цьому експерименту ви побачите, що різна рідина має різну щільність. Більш важкі рідини, як вода, опускаються на дно, а легші рідини, як олія, спливають наверх.



Video: LearningUa


Читайте також: Добірка зимових експериментів, які можна проводити вдома з дітьми


Сила поглинання


Необхідні матеріали: рослина в горщику (з ґрунтом), вода, харчові барвники.

Додайте у воду кілька крапель харчового барвника. Полийте цією водою рослину. Після цього спостерігайте за тим, як рослина поглинає забарвлену воду, і як це з часом впливає на колір її листя.


А ось ще один цікавий експеримент:



Video: Тетяна Ушакова


Ці експерименти дозволять вам весело і цікаво провести час зі своїми дітьми. Крім того, вони дадуть змогу дітям краще зрозуміти, як функціонує навколишній світ.


Вам може сподобатися наша стаття: Домашня наукова лабораторія своїми руками






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук