Читання вголос з дитиною: чому це корисно


Опубліковано 07 Лютий 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Дитяча література >  Читання вголос з дитиною: чому це корисно


Читання вголос з дитиною: чому це корисно

Photo: Freepik


У першу середу лютого всі книголюби світа відзначають імпровізоване свято - Всесвітній день читання вголос. Це свято покликане нагадати людству про користь книжок і заохотити читати. Крім того, свято має надихнути поціновувачів книжок обговорювати прочитане або читати книжки разом вголос.

«Діти в місті» дізнавалися про позитивний вплив читання вголос разом з дітьми. І чому таку звичку варто внести в щоденну сімейну рутину.


Зверніть увагу на наш каталог: Читаємо дітям українською


Розвиток мови


Дослідження довели, що читання вголос допомагає у розвитку мови та навичок грамотності. Коли ви читаєте вголос зі своїми дітьми, ви розширюєте їх словниковий запас, а також покращуєте їх навичку розуміти прочитане та аналізувати. Добре, якщо після читання ви також обговорюєте прочитане і ділитеся своїми враженнями.

Варто зазначити, що активне слухання історій допомагає дітям зрозуміти синтаксис, граматику та структуру оповіді. Це позитивно впливає на навчання в майбутньому.


Розвиток мозку



Photo: Freepik


Читання вголос позитивно впливає на різні ділянки мозку, які відповідають за розуміння та обробку мови і пам’яті. Читання вголос розвиває у дітей навички критичного мислення, уяву та креативність. Крім того, знайомство з літературою розвиває емпатію та розширює кругозір. Це сприяє розвитку когнітивних функцій та емоційного інтелекту.


Читайте також: Позакласне читання: добірка чудових книжок


Емоційний зв'язок


Читання вголос дає можливість провести час разом з дітьми, сформувати гарні спогади. Такий вид дозвілля зміцнює зв’язок та створює відчуття близькості. Бесіди про героїв оповідання, теми та емоції, викликані прочитаним, допомагають краще розуміти один одного.


Формування самооцінки


Регулярне знайомство з літературою здатне формувати позитивну самооцінку. Особливо, якщо діти беруть активну участь в обговоренні прочитаного, ставлячи запитання та висловлюючи свої думки. Це прищеплює любов до навчання та дискусій, яка виходить за межі сторінок книги.


Прищеплення любові до читання



Photo: Freepik


Мабуть, найбільш важливою перевагою читання вголос є виховання у дітей любові до читання. Діти спостерігають за батьками та наслідують їх. Якщо ви змалку занурюєте дітей у чарівний світ літератури, ви закладаєте основу для досліджень, відкриттів і особистісного зростання за допомогою книг. Діти, яким часто читають батьки, найімовірніше самі стануть завзятими читачами у майбутньому.


Вам може сподобатися наша стаття: Як створити дім, дружній до читання: цікаві поради






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук