Дитяча онлайн-бібліотека: розкриваємо шлях до читання


Опубліковано 24 Листопад 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Дитяча література >  Дитяча онлайн-бібліотека: розкриваємо шлях до читання


Дитяча онлайн-бібліотека: розкриваємо шлях до читання

Photo: Freepik


Навчання дитини читанню – це трансформаційна подорож, яка відкриває двері до знань, уяви та навчання протягом усього життя. Виховання навичок грамотності та любові до читання закладає міцну основу для успіхів дитини у навчанні та загального розвитку.

«Діти в місті» дізнавалися, як батькам прищеплювати любов до читання та які інструменти стануть у нагоді.


Формування навичок


Раннє знайомство з книжками відбувається під час читання вголос. Почніть рано читати дитині, це допомагає розвивати мову та розширювати словниковий запас.

Знайомтеся з літерами через ігри, головоломки та дії, які роблять навчання цікавим. Зосередьтеся на звуках букв, щоб допомогти дітям пов’язувати букви з відповідними звуками.


Створення середовища



Photo: Freepik


Намагайтеся створити домашнє середовище, багате матеріалами для читання. Наявність різноманітних книжок у швидкому доступі заохочує пошуки та цікавість до читання.

Нехай діти бачать, як ви читаєте для задоволення. Приклад для наслідування дуже важливий, адже виховує позитивне ставлення до книг.


Читайте також: Як створити дім, дружній до читання: цікаві поради


Крім того, ви можете користуватися різноманітними публічними бібліотеками, у тому числі онлайн-бібліотеками.

Так, нещодавно, в Україні презентували безоплатну дитячу онлайн-бібліотеку Library For All Ukraine. У вільному доступі наявні книжки українською та англійською мовами. Це легальна бібліотека, адже бібліотека придбала ліцензію у правовласників.


Бібліотека доступна у додатку на Android та iOS. Ви можете завантажити його за посиланням.


Цікаво, що під час реєстрації додаток підлаштовується під вас і пропонує вам книжки, які вам подобаються.

Розробниками онлайн-бібліотеки виступила австралійська організація Library For All, яка підтримує книжкову сферу на міжнародному рівні. В Україні проєктом займалася співзасновниця бібліотеки Book Box Тетяна Орлюк. Вона наголосила, що метою проєкту є надання доступу до книжок кожній українській дитині.


Також зверніть увагу на наш каталог: Читаємо дітям українською


Залучаємо дітей до читання



Photo: Freepik


Щоб діти більш охоче читали, беріть участь у спільних сесіях читання, де ви по черзі читаєте або обговорюєте історії. Це сприяє розумінню, критичному мисленню та любові до книги.

Заохочуйте дітей ставити запитання про те, що вони читають. Відповіді на запитання допомагають розумінню та виховують допитливий розум.

Треба розуміти, що діти вчаться з різною швидкістю та мають різні стилі навчання. Адаптуйте методи навчання відповідно до індивідуальних потреб та інтересів вашої дитини. Визнавайте та відзначайте кожне досягнення в читанні. Позитивне підкріплення заохочує наполегливість і почуття досягнення.


Пам’ятайте, що читацька подорож кожної дитини унікальна. Поєднуючи ігрові підходи, структуровані методи навчання та плекаючи любов до читання, батьки можуть розширити можливості своїх дітей.


Вам може знадобитися наша стаття: Дослідження світових культур через дитячу літературу






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук