Динозаври: цікаві та веселі факти про велетенських ящурів


Опубліковано 11 Квітень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Динозаври: цікаві та веселі факти про велетенських ящурів


Динозаври: цікаві та веселі факти про велетенських ящурів

Photo: Freepik


Слово «dinosaur» перекладається з латини, як «жахливий ящір». Ці величезні, страшенно захопливі істоти завжди привертали увагу дітей. Пригадайте себе в їхньому віці. Хто не хотів би дізнатися більше про цих велетнів, які домінували на землі мільйони років тому?

«Діти в місті» підготували для ваших дітей кілька неймовірних цікавинок. Такого не показували ані в «Парку Юрського періоду», ані у «Землі первісних часів».


Коли на Землі з’явилися перші динозаври?


Динозаври з’явилися на Землі близько 240 мільйонів років тому. Уявімо, наче вся історія Землі вклалася в один рік, у 12 місяців. Перше життя з’явилося десь наприкінці березня. Це були маленькі подоби водоростей та бактерій. Перші динозаври – лише в середині грудня. А люди – лише за пару годин до закінчення року.



Photo: Діти в місті


Скільки жили динозаври?


Здебільшого, чим більшим був динозавр, ти довше він жив. Динозаври розмірами до 2 метрів жили в середньому близько 20-30 років, що для величезних тварин, які важили тонни, було невеликим проміжком часу.

А от великі динозаври жили набагато довше – понад 100 років! І все одно для гігантських тварин це дуже коротке життя.



Photo: Діти в місті


Читайте також: Найкращі мультфільми та фільми про динозаврів


Скільки важив найбільший динозавр?


Складно сказати точно, але вони були неймовірно важкі. Найважчим, мабуть, був титанозавр. Цей велетенський ящір важив близько 80-100 тонн.

Та він не один такий товстун. Брахіозаври та диплодоки важили десь по 50 тонн. Це приблизно стільки ж, скільки важить 10 слонів.



Photo: Діти в місті


У кого були найбільші зуби?


У прадавньому світі були такі динозаври, чиї зуби навіювали жах. Найбільші зуби серед динозаврів належали спінозаврові. Вони були настільки довгими, що висіли з рота.

Однак, навіть спінозавр не міг перевершити тиранозавра, який мав зуби завдовжки близько 15 см.



Photo: Діти в місті


Чи є зараз живі динозаври?


На наше щастя, вчені вважають, що всі динозаври давно вимерли. Не хотілося б якось на вулиці натрапити на голодного тиранозавра. Багато хто вважає, нібито крокодили – прямі нащадки динозаврів. Насправді крокодили є окремим видом.

Найближчими родичами динозаврів є не ящірки та крокодили, а… птахи. Особливо ті, які не літають. Тому фактично, курка – це сучасний динозавр.



Photo: Діти в місті





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук