Навігатор по затишних зимових вечорах


Опубліковано 22 Листопад 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Навігатор по затишних зимових вечорах


Навігатор по затишних зимових вечорах

Photo: Freepik


У багатьох областях України вже випав перший сніг. І зовсім скоро прийде справжня зима. Взимку вся природа, а разом з нею і люди, дуже сповільнюються і замирають в очікуванні весни. А зимові канікули та низка новорічних свят додають цьому періоду трохи лінощів та бажання відпочити.

«Діти в місті» підготували для вас навігатор з цікавими іграми та іншими заняттями, які допоможуть створити домашній затишок та провести час разом з сім’єю.


Життя в стилі хюге


Декілька років тому у всьому світі фанатіли від книжки, яка описувала життя по-датськи. Мова йшла про особливу філософію, яка допомагає створити атмосферу спокою, затишку, тепла і гармонії вдома, не залежно від зовнішніх обставин. Життя в стилі хюге, за словами автора, робить людей більш щасливішими, адже дім стає їхнім місцем сили.

Основні правила, яких дотримуються для досягнення цієї мети, це затишне місце, освітлення, час з близькими, смачна їжа, фізична активність тощо. Якщо коротко, то затишку та гармонії в оселі можна досягти за допомогою декору, ароматичних свічок, гірлянд та різних деталей, які роблять вас щасливішими. Для кожного це будуть свої улюблені речі, які будуть дарувати усмішку при кожному погляді. Не варто забувати про пледи, теплий гарний домашній одяг, аксесуари для сну та відпочинку.

Окрема увага приділяється прийомам їжі, які мають стати справжнім ритуалом з використанням гарного посуду та сервіруванням столу.

Словом, все, що приносить вам задоволення, має стати ритуалами у вашому домі, щоб зробити його затишним та більш щасливим.


Дозвілля


Звичайно, під час лінивих зимніх вечорів не завжди хочеться грати в активні ігри. Вам на допомогу прийдуть наші добірки, в яких ми зібрали безліч цікавих ідей на будь-який смак.



Також обов’язково спробуйте святкові «ліниві» ігри.


Ялиночка

Називайте, які ялиночки ростуть у лісі, а діти мають показувати те, що ви називаєте.


Рукавичка

Нехай дитина надіне рукавички, а ви зав’яжіть їй очі. Завдання гри – на дотик визначити, який саме предмет вона тримає у руках.


Казкар

Спробуйте разом вигадати казку. Ви починаєте новорічну розповідь, а дитина має підхопити і продовжити. Потім передайте естафету наступному члену родини і так по колу.



Photo: Freepik


Домашній кінотеатр


Важко уявити собі зимові вечори без перегляду фільмів та мультиків. Якщо ви ще не встигли влаштувати марафон з перегляду «Гаррі Поттера», обов’язково знайдіть на це час. Якщо це не ваша улюблена історія, пропонуємо вашій увазі добірки з мультиками та фільмами, де ви обов’язково знайдете собі щось до душі. Спробуйте створити вдома атмосферу кінотеатру, щоб перегляд фільму перетворився на цікаву пригоду.



Скористайтеся зручною функцією на YouTube та зберігайте/завантажуйте відео, щоб подивитися, коли не буде світла. Завантажені в додатку відео можна дивитися, навіть, якщо відсутня мережа. Вони зберігаються до 29 днів. Шукайте кнопку «завантажити» під відео в YouTube, після чого шукайте завантажені відео в бібліотеці додатку.


Смаколики


Іноді приготування їжі може стати справжньою пригодою, особливо, якщо є одна спільна велика мета. Варто зазначити, що більшість дітей залюбки приєднаються до приготування чогось цікавого та смачного, що потім з гордістю можна буде презентувати іншим членам родини, а може й подарувати близьким та друзям.

Найкраще для новорічних свят підійдуть імбирні пряники або печиво, яке можна гарно прикрасити.



Також можна приготувати теплі зігріваючі напої, які наповнять вашу оселю святковим ароматом.



Настільні ігри та читання


Що може бути більш незабутнім, ніж спільне читання книжок при свічках або сімейні ігри у «Монополію». Під час вимушених блекаутів можна створити святкову атмосферу за допомогою свічок та гірлянд, які працюють на батарейках. Додайте приємних ароматів за допомогою ароматичних масел чи ароматизованих свічок, і вечір буде незабутнім. Якщо діти дорослі, можна читати книжки по колу та обговорювати події, що в ній відбуваються. Також можна влаштувати обговорення вже прочитаних улюблених книжок.


Вам можуть знадобитися наші добірки:


Йдемо гуляти



Photo: Freepik


Звичайно, просидіти всі вільні вечори вдома – погана ідея. Обов’язково, коли є можливість, проводьте час на свіжому повітрі і не забувайте про розваги. Якщо зима порадує нас снігом, з ідеями для розваг проблем не буде. Якщо ж погода буде більш осінньою, ви можете розвести багаття і посмажити на ньому хліб чи запекти картоплю. Або ж створити лабіринт з листя і каменів, в якому потім пограти в доганялки. Дайте волю фантазії та спробуйте хоча б на недовгий час знову відчути себе дітьми. Це позитивно впливає на психіку і дає їй можливість трохи відновитися.


Чим можна зайнятися на вулиці:

  • пограти в хрестики-нолики на асфальті,
  • шукати, де живуть їжачки та білки,
  • зробити годівницю для птахів,
  • розглядати хмари та подивитися на захід сонця.


Плануємо наступний рік


Обов’язково присвятіть вечір тому, щоб підбити підсумки року, що минає, та скласти плани на майбутнє. Попри те, що цей рік був надзвичайно складним для всіх українців, треба знайти позитивні моменти, на яких зосередитися.

Крім цього, важливо мріяти та планувати щасливе майбутнє. Складіть плани на майбутній рік разом з дітьми. Можете навіть написати листа Всесвіту та відправити його в небо на повітряній кульці. Оберіть будь-який ритуал, який підійде вашій сім’ї. Головне – це позитивний настрій та віра у світле майбутнє.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук