Новини освіти: віртуальна реальність в навчанні, курси для освітян та англійська в НМТ


Опубліковано 22 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Новини освіти: віртуальна реальність в навчанні, курси для освітян та англійська в НМТ


Новини освіти: віртуальна реальність в навчанні, курси для освітян та англійська в НМТ

Photo: Freepik


Міністерство освіти і науки України посилено працює над поліпшенням української освіти та її осучасненням. Багато сил йде також на те, щоб удосконалити освіту та відійти від застарілих стандартів.

«Діти в місті» зібрали найголовніші та найцікавіші новини освіти за останній час.


Віртуальна реальність у навчанні


На базі освітнього хабу Тернопільщини стартував пілотний проєкт застосування технологій віртуальної (VR) та доповненої (AR) реальності. Проєкт розрахований на учнів 7-11 класів, які протягом грудня разом з вчителями відвідували інтерактивні уроки в хабі.

За допомогою шоломів віртуальної реальності для учнів проводили лабораторні роботи. Це дозволило буквально оживити підручники та зробити уроки незабутніми. Нову систему тестували на уроках фізики, що дало можливість побачити експерименти з застосуванням законів Ньютона, а також зануритися у світ планет сонячної системи.

Зазначається, що на даний момент на платформі доступно близько 200 лабораторних та практичних робіт з фізики. Наразі триває робота над новими матеріалами. У 2023 році проєкт планують розширити на інші регіони України.



Photo: Freepik


Підручники для дітей з особливими освітніми потребами


До обласних книжкових баз доставлять підручники для дітей з особливими освітніми потребами. Йдеться про підручники збільшеним шрифтом з української літератури для учнів 5 класу, а також підручники шрифтом Брайля для учнів 5, 8 та 9 класів.

На даний момент держава змогла профінансувати лише підручники для дітей із порушенням зору. Втім, завдяки підтримці партнерів планується також надрукувати підручники з математики та української мови.


Читайте також: Атестати в Дії, українські школи за кордоном та розширення НМТ


Онлайн-курси для вчителів



Photo: Freepik


ГС «Освіторія» у співпраці зі студією онлайн-освіти EdEra, МОН та за підтримки дитячого фонду ЮНІСЕФ створили онлайн-курс для освітян щодо ефективної та безпечної освіти під час війни.

У курсі міститься 10 уроків, які мають допомогти вчителям з дистанційним та змішаним навчанням, а також опанувати техніки психологічної підтримки та ще раз повторити правила евакуації та безпеки в укриттях.

Курс проводять досвідчені психологи, робітники освіти, а також зіркові гості.


Реєстрація на курс доступна за посиланням.


НМТ з іноземної мови


У Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким пропонується зробити іноземну мову одним із предметів Національного мультипредметного тесту, який учні зможуть обрати. Цей законопроект стосується проведення НМТ у 2023 році.

Депутати пропонують зробити математику та українську мову обов’язковими іспитами для складання, а ще два предмети додати на вибір випускників. Загалом, кожна дитина повинна буде скласти два іспити: один з обов’язкових та один на вибір.


Предмети на вибір:

  • перший предмет – історія України / одна з іноземних мов;
  • другий предмет – хімія / фізика / біологія / географія.


Варто зазначити, що в МОН пропонували проводити обов’язкові тести з чотирьох предметів: української мови, математики, історії України та іноземної мови. Альтернативна пропозиція пропонує полегшити складання іспитів в наступному році.

Тепер депутати мають проголосувати та підтримати законопроект, який на їхню думку більш доречний в умовах воєнного стану.

Додамо, що провести ЗНО у 2023 році в освітньому відомстві вважають неможливим через безпекові умови.


Оцінювання в умовах війни


Столичний департамент освіти і науки запропонував школам відтермінувати оцінювання учнів за перший семестр. Це пов’язано з тим, що в умовах регулярних відключень світла та тривог неможливо оцінити та атестувати всіх учнів через відсутність зв’язку з педагогом.

У школи були розіслані листи з пропозицією організувати заняття або консультації під час зимових канікул та провести атестацію до 1 березня 2023 року.

Втім, остаточне рішення щодо оцінювання дітей буде прийматися на рівні шкіл.


Навчання триває


Попри відсутність стійкого зв’язку та відключення світла, дистанційне навчання в Україні триває. Щоб підтримати українських освітян, десятьом регіональним освітнім хабам було передано робоче обладнання для покращення умов роботи. Мова йде про ноутбуки, повербанки, портативне освітлення та мікрофони.

Мобільні комплекти дадуть змогу попри обставини створювати та викладати в Інтернет навчальні матеріали.


Читайте також: Підготовка до вступної кампанії, українські комікси та зимові канікули






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук