Українські школи в Польщі: виклики та проблеми сьогодення


Опубліковано 21 Грудень 2022 о 12:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Українські школи в Польщі: виклики та проблеми сьогодення


Українські школи в Польщі: виклики та проблеми сьогодення

Photo: freepik


Нещодавно майже 2 тис. українських дітей, які проживають та навчаються у Варшаві, отримали можливість пільгового проїзду. Такі пільги стали можливими завдяки зусиллям Освітнього кластера MriyDiy у Польщі, який взяв під своє крило українські школи, які функціонують у Варшаві.

«Діти в місті» поспілкувалися з Головою Освітнього кластера MriyDiy у Польщі Ларисою Жигун, та дізналися про проблеми та виклики, які стоять сьогодні перед українськими освітянами за кордоном.


Про проєкт


Освітній кластер MriyDiy був заснований у вересні цього року як відповідь на виклик, пов’язаний з необхідністю надання освіти українським дітям, які вимушено покинули Україну.


«Ми знаємо, що більшість українських родин залишилися у Польщі. За офіційними даними, це близько 500 тис. дітей. Перший виклик, який стає перед батьками за кордоном, це забезпечення освітою дітей. Крім того, багато українських вчителів також виїхали за кордон, де опинилися без роботи», - розповідає Лариса Жигун.


За її словами, вже з квітня-березня у Польщі почали відкриватися приватні навчальні заклади, які працюють в українській системі освіти. Однак ці ініціативи потребують координації з Міністерством освіти і науки України. Освітній кластер прагне об’єднати всі українські освітні ініціативи та організації, які були створені для дітей у Польщі та допомогти у налагодженні комунікації з МОН.


«Ми намагаємося допомагати в їхній комунікації між собою, з органами державної влади як України, так і Польщі. Підтримуємо їх, допомагаємо комунікувати про їхні потреби з партнерами, надавати їм інформаційну підтримку та у майбутньому методологічну підтримку вчителям», - зазначає голова проєкту.


Наразі це пілотний проєкт. Від того, як він буде розвиватися та долати виклики, буде зрозуміло, як рухатися далі по інших країнах.


Читайте також: Безкоштовні українські школи у Польщі: що відомо про проєкт


Виклики та проблеми українських шкіл



Photo: freepik


Розв’язання багатьох проблем та викликів за кордоном потребує системної та професійної комунікації з органами влади. Так, наприклад, індивідуальні звернення українських шкіл до управління транспорту міста Варшава щодо пільгового проїзду для українських дітей не отримали швидкої відповіді. Втім, при колективному зверненні, яке підготував Освітній кластер, позитивна відповідь була отримана швидко. Відтепер українські діти, які навчаються в українських школах у Варшаві, можуть користуватися пільгами у громадському транспорті Варшави.


«Насправді, ще багато викликів. Наприклад, українські підручники. Діти в українських школах не мають українських підручників. Освітній кластер вже звернувся до Інституту модернізації змісту освіти МОН і колеги виділили 1854 підручники для трьох українських шкіл у Варшаві. Однак, є складності з тим, щоб привезти підручники у Польщу, адже ми маємо сплатити 5% податку від вартості цих підручників у Польщі. Наразі це невелика кількість і сума. Але, у майбутньому нам знадобиться більше підручників і ціна питання значно зросте. Саме тому, ми плануємо звернутися до Державної митної служби України з описом проблеми для пошуку оптимального рішення, щоб українські діти мали не один підручник на трьох, а кожна дитина свій», - пояснює Лариса Жигун.


На її думку, розмитнення української літератури та навчальних зошитів наразі дуже актуальне питання і ійого потрібно адвокатувати.


Вам може стати в нагоді наша стаття про благодійний проєкт: Better Time Stories: новий книжковий проєкт для українських дітей


Крім цього, українські школи не забезпечені матеріальною базою – комп’ютерами, інтерактивними дошками, проєкторами, наборами для фізики, хімії тощо. Все це потрібно купувати. Загалом, більшість українських шкіл сьогодні існують за кошти приватних донорів і міжнародних партнерів. Найбільша стаття витрат – це оренда приміщення та зарплата вчителям. Для дітей освіта безкоштовна, але для засновників дуже великий виклик знайти таке фінансування на забезпечення роботи шкіл.


«Сьогодні ми потребуємо єдиного комплексного рішення для врегулювання питання забезпечення українських дітей за кордоном якісною українською освітою (організація діяльності шкіл, забезпечення підручниками, працевлаштування вчителів, забезпечення якості навчання та навчальними матеріалами). Це питання потрібно врегульовувати на законодавчому рівні, шляхом розроблення змін до діючого законодавства», - вважає голова Освітнього кластера.


Взаємодія з польською владою



Photo: freepik


Лариса Жигун зазначає, що українські діти можуть безперешкодно навчатися в польських школах. Існують окремі випадки відмов, коли у школах немає місця, але діти можуть піти в іншу школу і здобути освіту.


«Чи сприяє польська влада створенню українських шкіл? Це питання, над яким ми наразі працюємо. У Варшаві ми бачимо підтримку наших шкіл і проєктів. Але на законодавчому рівні не передбачено фінансування з бюджету шкіл, які працюють в іншій системі освіти», - зазначає голова Кластеру.


На думку Лариси Жигун, українська держава має сформувати бачення, як забезпечити своїх громадян за кордоном якісною освітою і передбачити на державному рівні відповідні механізми та вести перемовини з урядами інших країн.


Скористайтеся нашою добіркою ресурсів, де можна вивчати польську мову.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук