Як налаштувати дитину на спокійний сон: поради психолога


Опубліковано 14 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Як налаштувати дитину на спокійний сон: поради психолога


Як налаштувати дитину на спокійний сон: поради психолога

Photo: Freepik


Пів року повномасштабної війни, пів року постійного стресу і невизначеності, звичайно ж, накладають свій відбиток на здоров’я дитини. Підвищена тривожність може проявлятися по-різному, як на фізіологічному, так і на психічному рівні. Розлади зі сном – чи не найчастіший прояв хронічного стресу у діточок.

«Діти в місті» підготували для вас поради від психологині Світлани Ройз щодо того, як уникнути безсоння та нічних жахіть, зняти тривожність і заспокоїти дитину під час укладання.


Гігієна сну


Перед укладанням дитини створюйте стишену атмосферу:

  • провітрюйте кімнату перед сном;
  • відкладіть гаджети;
  • не дивіться мультики;
  • не грайте в комп’ютерні ігри, особливо, в жорстокі;
  • переходьте в «тихий» і «повільний» режим;
  • не грайте у рухливі бешкетні ігри, не лоскочіть дитину.

Так організм дитини буде поступово готуватися до сну, уповільнюватися і розслаблятися.


Ритуали



Photo: Freepik


Вечірні ритуали також допомагають налаштувати дитину на відхід до сну. Вводьте і повторюйте щовечора прості дії, які заспокоюватимуть дитину.

  • Вмивайте личко.
  • Перевдягайтеся. Якщо немає піжами, то хоча б вдягайте маленький елемент одягу до сну, наприклад, шкарпетки.
  • Обіймайтеся або робіть масажик.
  • Читайте казки або співайте колискові.


Тут вам на допомогу прийде добірка українських казок.


Світлана Ройз зазначає, що такі ритуали надсилають сигнал нашій парасимпатичній системі, мовляв, «все спокійно, вмикайся, можна спати».


Читайте також: Як висипатися в умовах нестачі сну: поради від спеціаліста


«Фортеці» для дітей, які бояться темряви


Перед сном запропонуйте дитині вигадати своє «безпечне місце» – хай опише його якомога детальніше. Якщо дитина і після цього боятиметься, збудуйте разом з ковдр та подушок її особисту «фортецю». Не забувайте проговорювати вголос, що ця фортеця захистить дитину, оберігатиме її сон аж до самого ранку.


Прокручуйте з дитиною день, що минув



Photo: Freepik


Якщо день був хорошим, запитайте у дитини, що б вона хотіла взяти із собою з цього дня. Хай маля розкаже все-все-все добре, що з ним сталося. Дитина фокусуватиметься на приємних подіях, і засинатиме у гарному настрої.

Якщо день був важким, поставте запитання трохи інакше. Запитайте, що б дитина хотіла залишити в цьому дні назавжди. Так дитина вчитиметься «відпускати» погані моменти. Ця вправа знизить рівень тривожності перед сном.


Захист обіймами


В умовах стресу та невизначеності дитині будь-якого віку потрібно почуватися захищеною. Забезпечте її тактильним контактом. Доречними будуть поцілунки, обійми, масажи, доторки. Можна просто якийсь час тримати дитину за руку.

Психологиня пояснює, що навіть у неспокої дитина відчуватиме, що вона не сама, що є близькі люди, які її підтримають і захистять.


Світло і тіні


Для заспокоєння дитини можна увімкнути тьмяне світло. Стане в нагоді нічник або свічка. М’яке світло створить тиху атмосферу безпеки і спокою.

Також можна гратися з тінями. Наприклад, вирізати з картону янгола, посвітити на нього ліхтариком, і на стіні з’явиться тінь янгола. Скажіть дитині, що цей янгол боронитиме її уві сні.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук