Маленька дитина б'є маму: що робити та як реагувати


Опубліковано 12 Липень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Маленька дитина б'є маму: що робити та як реагувати


Маленька дитина б'є маму: що робити та як реагувати

Photo: Freepik


У віці від одного до трьох років у дітей починають з’являтися перші ознаки агресії. Психологи наголошують, що це нормально, адже саме у цьому віці діти починають перевіряти свої межі. Дізнаються, що їм можна робити, а що ні.

Основною причиною дитячої агресії в цьому віці є реакція дитини на заборони. Дитина сердиться, що не отримує бажаного і може в цей момент вдарити маму чи тата. Справа в тому, що малюк ще не знає, як проживати злість та негативні емоції, тому виплескує ці почуття у такий спосіб.

Головне завдання батьків у цей час навчити дитину правильно проживати негативні емоції. «Діти в місті» розкажуть, як правильно відучити дитину битися, і як допомогти їй справлятися з агресією.


Читайте також: Що робити, якщо маленька дитина поводиться агресивно: поради психолога


Як не можна реагувати



Photo: Freepik


Бити у відповідь

Таким чином, ви продемонструєте дитині, що фізичне насильство є нормальним способом для того, щоб виплеснути свою агресію або незадоволення. Крім цього, ви покажете, що завжди перемагає найсильніший чи найстарший.


Кричати чи лаяти

Не привчайте дитину до того, що крик – це нормально. Вчіться обговорювати проблеми стримано та спокійно.


Вдавати, що ви плачете

Дитина, як правило, бачить, коли батьки прикидаються та імітують плач. В результаті, вони сприймають це як гру та звичайну розвагу. Малюкам може бути весело, і вони можуть продовжити битися.


Соромити

Для дітей до 3,5 років сором зовсім незрозуміле почуття. Тому маленька дитина не сприйме ваші слова всерйоз. Вона просто не зрозуміє, про що йдеться.


Ігнорування

Цей спосіб також не є дієвим. Якщо не пояснювати дитині, що так робити не можна, вона може подумати, що її поведінка норма.


Як реагувати


Як тільки дитина вас ударила або вкусила, необхідно спокійно, але дуже серйозно сказати, що вам боляче, неприємно і ви не хочете, щоб вас били.

Якщо дитина знову замахується на вас, потрібно м'яко, але рішуче зупинити її руку і ще раз проговорити: «Мені боляче. Я не хочу, щоб мене били».

Після третьої спроби дитини вдарити вас знову необхідно відсторонитися і сказати, що так спілкуватися ви не хочете. Наприклад, якщо дитина сидить у вас на руках, потрібно поставити її на підлогу.


Важливий момент! Якщо дитина починає плакати, необхідно знову взяти її на руки, тому що мета батьків не покарати малюка, а пояснити йому, що так поводитися не можна.


Якщо дитина вдарила вас під час гри, необхідно вийти з гри, пояснивши причину. Скажіть, що ви не гратимете, тому що вам неприємно і боляче, коли вас б'ють. Обов'язково промовляйте, що так чинити не можна.

Іноді діти б'ються або кусаються, щоб привернути увагу батьків. У таких випадках важливо показати та пояснити, що увагу можна привернути іншим способом. Наприклад, полоскотати маму або обійняти.


Вам може стати у нагоді наша добірка: Топ-10 безкоштовних лекцій, які допоможуть покращити дитячо-батьківські стосунки


Ігри для виходу агресії



Photo: Freepik


Щоб допомогти дитині знайти вихід для своєї агресії, потрібно використовувати ігри.


Салют

Дайте дитині папір, який можна порвати, після чого запропонуйте підкидати його вгору.


Пил

Запропонуйте дитині вибити пил із подушки. Дозволяйте бити подушку щосили. При цьому навіть можна кричати.


Боксер чи каратист

Запропонуйте дитині увійти в чарівне коло, де вона перетвориться на боксера. Покажіть їй, як робити активні рухи руками, щоби виплеснути негативні емоції.


Кулачок

Дитині необхідно міцно стиснути в руці маленьку іграшку або цукерку. Нехай вона стискає її так довго, як може після чого розслаблює.


Також ви можете змайструвати ляльку, на якій дитина зможе зганяти свою агресію. Таку ляльку можна бити і штовхати, виміщаючи на ній весь гнів.


Читайте також: Коли і як робити зауваження чужим дітям: правила ввічливості






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук