Як швидко заговорити українською: прості правила


Опубліковано 31 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Як швидко заговорити українською: прості правила


Як швидко заговорити українською: прості правила

Photo: Freepik


Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України багато українців вирішили перейти на українську мову. Блогери активно закликають переходити на українську в публічному просторі та не соромитися, якщо ваша українська звучить не ідеально.

«Діти в місті» вирішили дослідити це питання та зібрати поради для тих, хто планує опановувати та вдосконалювати рідну мову.


Трохи статистики


Згідно з даними Інституту соціології НАН України, з часів незалежності кількість людей, які спілкуються українською у побуті, збільшилася з 36,8% до 50,8%. Особливо швидко українська мова стала знову популяризуватися після подій 2013-2014 років. Сприяло цьому й законодавство, яке підтримувало та захищало українську на телебаченні та в культурі.

У 2022 році розпочався новий виток розквіту української мови, у зв’язку з чим було створено безліч курсів та додатків, які допомагають швидко перейти на українську. Крім того, спеціалісти дають поради, які допоможуть заговорити швидше.


5 кроків, які допоможуть вам почати говорити



Photo: Freepik


Практика

Коли людина вивчає нову мову, або намагається покращити свої знання, найголовніше – це практика. Переходьте на українську. Якщо комфортно, то одразу. Якщо важко, починайте з тих сфер, де буде легше. Спочатку можна спробувати писати українською, а вже потім практикувати її у побуті.


Пам’ятайте, що мова не стане ідеальною, якщо ви не почнете практикуватися.


Помилки – це не страшно

Багатьох людей зупиняє страх перед помилками. З цієї самої причини багато українців бояться спілкуватися англійською, хоч і добре розуміють її. Не бійтеся помилятися, адже коли ви помиляєтеся та виправляєте себе, ваш мозок будує нові нейронні зв’язки та запам’ятовує правильні конструкції.


Смакуйте мову



Photo: Freepik


Українська мова надзвичайно милозвучна, різноманітна та різнобарвна. Сучасна українська мова поступово наповнюється новими крутими словами, створеними в процесі спілкування молоді.

Вивчати та смакувати мову добре допомагають сучасні книжки, фільми з українським перекладом, музика. Втім, від української класики відмовлятися теж не слід, адже вона допомагає освоїти базу – художню українську мову.


Не зважайте на критику

На шляху вивчення мови ви обов’язково зустрінете тих, кому захочеться вас розкритикувати. Важливо не ображатися та не зважати на цих людей. Ще краще, відповідати їм з гумором та гідністю.


Вправи, які допоможуть вам

Щоб швидше опанувати мову, вам потрібно більше слухати та читати українською. Люди у публічному просторі зараз активно переходять на українську. Ви можете обрати собі якусь публічну людину, яка вам подобається та повторювати за нею – вимовляти, копіювати наголоси.

Крім цього, варто записувати у блокнот слова, переклад яких ви не можете швидко згадати, або слова, вимова яких дається вам складно.

У вивченні мови вам може допомогти знайомий, який також вирішив опановувати українську. Вам буде простіше практикувати мову, якщо ви знатимете, що знаходитеся на одному рівні.

Вивчення мови має стати звичкою. Лише тоді ви зможете досягти результатів та вже за деякий час комфортно говорити та писати українською без пауз.


Вам може знадобитися наша стаття: Добірка YouTube-каналів для найменших українською мовою


Додатки, курси, лекції


У соцмережах та інтернеті є безліч ресурсів, які допомагають вивчити чи покращити українську.


Безкоштовні сайти для вивчення мови:

Лайфхаки з української мови

Є-Мова

Експрес-уроки української від Олександра Авраменка

Тренажер з правопису української мови

Duolingo (для англомовних)


Обов’язково звернуть увагу на телеграм-канал «Українська з Марусею». Авторка каналу розбирає найпоширеніші помилки та знайомить з цікавими словами та висловами.


Також дуже популярним є сайт та додаток «ДНК – Мова нації», де смішні персонажі Лепетуни розповідають про поширені помилки та правила.


Читайте також: Добірка патріотичної української поезії для дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук