Як підтримати бажання вчитися у воєнний час


Опубліковано 17 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Як підтримати бажання вчитися у воєнний час


Як підтримати бажання вчитися у воєнний час

Photo: Freepik


Під час безпекової нестабільності та подій, що відбуваються в Україні, вкрай важко притримуватися звичного режиму життя. Дорослим важко сконцентруватися на роботі, а дітям ще важче завершувати навчальний рік та зберігати бажання вчитися.

«Діти в місті» публікують поради психолога Тетяни Кирпотенко з Центру психологічної підтримки «ОбійМи», які допоможуть підтримати дітей у цей непростий час.


Базові потреби


Спеціалісти завжди зазначають, що в будь-якій ситуації необхідні стабільні речі, які дозволяють почувати себе краще. Людська сутність будується на п’яти базових потребах. Про це треба розповісти дитині:

  • їжа, вода, життя, здоров’я,
  • любов, турбота, прийняття,
  • допомога та підтримка,
  • особисті кордони,
  • самовираження, розвиток потенціалу.


Під час війни буває складно задовольнити базові потреби, однак дорослі розуміють, що без навчання та самовираження неможливо стати особистістю. Треба максимально зрозуміло донести цю позицію дітям.


Читайте також: Новини освіти: завершення навчального року, мультитест та зарахування до школи


Як розмовляти з дитиною



Photo: Freepik


Щоб донести свою думку, необхідно спокійно та дружньо розмовляти з дитиною. Не варто:

  • нападати на дитину;
  • критикувати її почуття;
  • принижувати погляди;
  • не доводити, що тільки ви правий.


Замість цього використовуйте в розмові з дитиною наступні фрази:

  • чому ти так думаєш?
  • де ти це почув?
  • давай ще подумаємо,
  • давай проаналізуймо ситуацію.


Вам може знадобитися наша стаття: Школа для батьків: як навчити дитину вчитися


Як підтримати любов до навчання



Photo: Freepik


Коли світ навколо руйнується, досить складно дотримуватися дисципліни та слідувати планам. Варто пам’ятати, що сьогодні – головна мета не засвоєння нових знань, а психологічна підтримка, спілкування, переключення уваги дітей.

Наразі батькам та педагогам слід уникати негативних оцінок, критики та об’ємних домашніх завдань. Сьогодні навчання має стати допомогою дитині, а не додатковим стресом та хвилюванням.

Щоб намагатися дотримуватися графіку, заповніть життя повсякденною рутиною. Це буде корисно не лише дітям, а й дорослим. Коли людина щоденно виконує якісь ритуали, то відчуває, що хоч щось у своєму житті може контролювати.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Що і коли можна довірити дитині?


Давайте дитині можливість самостійно обирати, коли і які уроки вчити. За можливості пропонуйте кілька варіантів для виконання завдання. Це не примха, а можливість для дитини бодай на щось впливати, контролювати якусь ситуацію.


Творчість


У всі часи творчість завжди допомагала справлятися зі складними ситуаціями. Тому варто заохочувати дитину до всього, що пов’язане з мистецтвом. Найкращий спосіб зниження рівня тривожності – малювання. Також корисно ліпити з пластиліну, вирізати щось із паперу чи створювати композицію.


Читайте також: Поробки з фольги для дітей


Пам’ятайте, що наразі всі потребують серйозної підтримки. При цьому емоційний стан дітей може інколи давати збої. Не забороняйте дитині злитися, боятися, бути «замороженим» чи постійно плакати. Будь-який спосіб боротьби зі стресом зараз є відповідним.

Надія на світле майбутнє завжди живе у мріях. Тому плануйте майбутнє та складайте плани, чим ви будете займатися після перемоги України. Такі роздуми та розмови надихають і стабілізують.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук