Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів


Опубліковано 06 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів


Як працювати з нічними жахіттями дітей та дорослих: поради психологів

Photo: Freepik


Кошмари - один з наслідків тривалого стресу. Уві сні люди нерідко продовжують проживати травматичні події. Після вторгнення Росії в Україну багато українців пережили такі події й дуже багато людей потребують допомоги.

«Діти в місті» зібрали поради кваліфікованих експертів, які допоможуть боротися з нічними кошмарами у дітей та дорослих.




Німецький лікар, PhD (доктор наук), автор каналу «Європейська психіатрія» на YouTube Софія Ротермель (Sofya Rotärmel)


відзначає, що кошмари бувають декількох видів – періодичні безпричинні (приблизно 6% людей хоча б раз на місяць бачать кошмари) та погані сни, пов'язані з психологічними травмами та захворюваннями.


«Це може бути прийом речовин чи медикаментів, психічні чи тривожні розлади, депресії, а також посттравма. На жаль, зараз немає медикаментів, які прицільно лікують кошмари. Ця тема мало вивчена, але активно досліджується зараз. Існують цілі інститути сну, де глибоко вивчають усі фази сну», – пояснює експерт.


Методи нормалізації сну


За словами Софії Ротермель, щоб знизити ризики повторення кошмарів, важливо правильно готуватися до сну. Дітям за кілька годин не варто дивитися телевізор та проводити час із гаджетами. Дорослим не рекомендується читати новини за годину до сну або дивитися відео, які можуть спровокувати кошмари. Також намагайтеся, щоб дитина не чула ваші розмови про насильство та жорстокість.


«Перед сном у людини починає вироблятись мелатонін (гормон сну). Щоб заснути, нам потрібен достатній рівень мелатоніну. Коли людина перед сном постійно дивиться в телефон, мелатонін руйнується, тому засипання відкладається», - зазначає Ротермель.


Переписування сну



Photo: Freepik


Ефективно з кошмарами працюють психотерапевти. Софія Ротермель виділяє метод Imagery Rehearsal Therapy ("Переписування" або рескрипт-терапія). У наукових міжнародних дослідженнях він показав найбільшу ефективність.


«Суть методу полягає в тому, що людина має розповісти зміст поганого сну та переробити його. Якщо людині день у день сняться ті самі кошмари, ми беремо головну тему, описуємо її та змінюємо кінцівку. Кінець має бути позитивним чи нейтральним. Людина повинна переписати сон таким чином, щоб у результаті опинитися у безпеці. Наприклад, знайти сили впоратися зі страхом, уявити когось, хто її захистить чи врятує», - пояснює принцип методу експерт.


За її словами, перероблений сон слід обов'язково зафіксувати. Можна записати його на листку або у голосових повідомленнях. Необхідно дуже докладно записувати те, що відбувається уві сні. Описуйте все, що там відбувається, з максимальною кількістю деталей: усі відчуття, звуки, види, що дозволяє максимально поринути в атмосферу цього сну.


«Протягом дня необхідно перечитувати цю історію та обов'язково ще раз повторити її перед сном. Можна скористатися аудіофайлом або намалювати свій кошмар. Дітям, напевно, простіше зобразити свій сон на малюнку. Намалювати поганий сон, після чого переробити його на позитивний», - резюмує експерт.


Розповідь про травматичні події


Софія Ротермель зазначає, що з кошмарами, які виникають як наслідок посттравматичного синдрому, потрібно боротися, працюючи з травмою.


«Добре працює промовляння травми. Протягом дня людина має розповідати про те, що її непокоїть, що з нею сталося. Фахівці просять розповідати травматичну історію від початку до кінця – моменту, коли людина опинилась у безпеці. Наприклад, якщо дитина розповідає про стрілянину чи бомбардування, які вона перечікувала у підвалі, необхідно довести її до кінця, коли вона вже опинилась у безпечному місці», - пояснює фахівець.


Важливо проговорити історію до найменших подробиць. Якщо людині це необхідно, потрібно розповідати її доти, доки це не вляжеться у неї в голові.


Читайте також: Посттравматичний стресовий розлад: рекомендації МОЗ України


Рух очей


Є ще один метод, який застосовується при лікуванні травм – рух очей.


«Коли людина розповідає про травму чи подію, терапевт водить перед її очима ручкою або метрономом. Було доведено, що при русі очей у нас працюють обидві півкулі мозку. Вважається, що це допомагає краще переробити та структурувати інформацію. Для лікування жахів цей метод теж застосовувався. Коли людина розповідає свій кошмар, необхідно перед її очима рухати ручкою», – пояснює Софія Ротермель.


Якщо стежити очима складно, можна схрестити руки, поклавши їх на плечі та поплескувати себе. У цей момент теж працюють обидві півкулі. Так людина під час роботи з кошмарами може допомогти сама собі.


Читайте також: Як допомогти дитині пережити смерть близької людини: поради психологів


Робота з дитячими кошмарами




Практикуючий психолог, гештальт-терапевт Олена Сушко


зазначає, що діти дуже вразливі й часто транслюють усе, що відбувається в їхньому житті. Їх свідомість та особливості сприйняття реальності відображають сімейний клімат. Діти тонко відчувають те, що відбувається зараз.


«Якщо дитині сняться жахіття, треба розуміти, що це нормально в ненормальних обставинах життя під час війни. Навіть якщо дитина перебуває у відносній безпеці, де чутно сирени повітряної тривоги, вона може отримати «Травму свідка» через інформаційні канали, розмови, сенсорні відчуття. Діти добре зчитують емоційний стан батьків, тілесні прояви (пози, міміку, жести, тембр голосу)», - пояснює фахівець.


Олена Сушко розповіла, як діяти, якщо дитині сниться страшний сон, що повторюється, або різні хаотичні жахи.

  1. Подбати про інформаційну безпеку, дотримуватися інформаційної дієти. Це стосується також ігор, фільмів жахів.
  2. Налагодити режим: активність, здорове харчування, свіже повітря.
  3. Подбайте про місце для сну: зручне ліжко, свіже повітря в кімнаті, маленький нічник, музика для сну, казка на ніч (навіть для підлітків).
  4. Має бути перехідний об'єкт – м'яка іграшка для зняття страху та тривоги.
  5. Будьте терпимі до бажання дитини побути поряд під час страшної ночі, можете дозволити їй поспати поряд. Якщо це підліток, можете запропонувати побути поряд у кімнаті (але не забувайте про своє відновлення та здоровий сон).


За словами Олени Сушко, опрацювати кошмари дитини та трансформувати їх у ресурсний стан можна за допомогою технік арт-терпії.

  1. Намалюйте кошмар. Перетворіть образи та символи на малюнку на радісні чи смішні. Страх трансформується на енергію життя. Це допоможе дитині впоратися з емоціями та не боятися засипати.
  2. Казкотерапія. Складіть казку про сон чи страх, де обов'язково буде хороший фінал. Повторюйте дитині, що світло завжди перемагає пітьму, добро – зло, а після темної ночі завжди настає яскравий світанок.
  3. Пісочна терапія.
  4. Щоденник емоцій та снів. Він може використовуватись як кошик для інформаційного сміття, куди скидаються непотрібні зайві файли.
  5. Мульти/Фільмотерапія.


«Якщо ви відчуваєте непереборний глухий кут у контакті з дитячими сновидіннями, потрібно звернутися до психолога/психотерапевта, щоб звільнити дитину або себе від нічних жахів», - резюмує експерт.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Дитина боїться темряви: як заспокоїти дітей під час вимушеного світломаскування






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук