Підготовка до школи: коли дітям варто починати читати


Опубліковано 29 Квітень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Підготовка до школи: коли дітям варто починати читати


Підготовка до школи: коли дітям варто починати читати

Photo: Freepik


Безсумнівно, що мова у всьому її багатстві – письмова, розмовна, у піснях та казках – відіграє вирішальну роль у ранньому розвитку. Немовлята краще реагують на мову, яку вони чули в утробі матері. Батькам рекомендується читати своїм дітям ще до народження. І ще більше читати малюкам. Читання та розвиток мови в дитинстві може мати фундаментальний вплив на майбутні освітні досягнення. Книги є особливо важливим аспектом цього багатого лінгвістичного висвітлення, оскільки письмова мова часто включає ширший, більш тонкий і детальний словниковий запас, ніж повсякденна розмовна мова. Це, у свою чергу, може допомогти дітям розширити складність та глибину висловлювання.

«Діти в місті» дізнавалися, як діти опановують читання, та в якому віці краще починати заняття.


Що таке читання?


Для початку, потрібно виділити, що читання – це вміння визначати літери або комбінації букв, а потім з’єднувати ці букви зі звуками. Оскільки основою читання є мова та спілкування, навчання читанню — це в певному сенсі уміння, яке зароджується у дитинстві. Вік коли діти починають читати, може залежати від багатьох факторів – від когнітивного розвитку до соціально-економічних відмінностей. Наприклад, дітям з СДУГ або дислексією часто важче навчитися читати, ніж їхнім одноліткам. Учні з сімей з низьким соціально-економічним статусом, зокрема, часто вступають до шкіл з меншим словниковим запасом. Це не через якісь неврологічні відмінності, а через те, що школярі з низьким рівнем економічного становища часто мають менше доступних ресурсів для навчання.


Читайте також: Сонні книжки: добірка казок, які допоможуть вкласти дитину спати


Ключові етапи читання



Photo: Freepik


Навчання читанню – процес, на шляху якого відбуваються різні етапи розвитку. За словами експертів, можна виділити декілька етапів процесу розвитку рівня читання:

  • дитина удає, що читає, гортаючи сторінки книги з яскравими малюнками;
  • у молодшому дошкільному віці співають пісні за алфавітом, самостійно досліджують книги та розпізнають першу літеру в їхній назві;
  • у пізньому дошкільному віці зіставлення деяких букв зі звуками, усвідомлення складів і розуміння того, що друк читається зліва направо і зверху вниз;
  • зіставлення деяких усних і письмових слів та розпізнавання деяких знайомих слів у друкованому вигляді;
  • у першому чи другому класі озвучування або розшифровка незнайомих слів, самовиправлення при допущених помилках, читання вголос і розуміння деяких поширених розділових знаків і великих літер;
  • до другого або третього класу самостійне читання довших текстів, читання вголос з правильним наголосом і виразом, розуміння поняття пунктуації.


Як батьки можуть допомогти навчити дитину читати



Photo: Freepik


Експерти радять грати в мовні ігри та вивчати звуки та назви букв. Це важлива робота, яку батьки можуть виконувати, навчаючи своїх дітей читати. Батьки також повинні продовжувати читати разом зі своєю дитиною, навіть після того, як діти зможуть читати самостійно.

Більш детально, батьки можуть допомогти своїм дітям з фонематичним усвідомленням, тобто здатністю розпізнавати й використовувати окремі звуки у вимовлених словах. Наприклад, діти можуть чути слово «собака», але не окремі звуки. Щоб почати читати, діти повинні навчитися чути ці звуки. Допомогти можуть мовні ігри.


Ось кілька сайтів і додатків, які допоможуть розвивати навички читання вдома:


Варто зазначити, що не існує правильного віку, в якому потрібно починати вчитися читати. Одні діти з легкістю опановують читання ще в дитячому садочку. Іншим доводиться чекати до школи. Батькам варто орієнтуватися на здібності дитини та обирати форми навчання індивідуально.


Вам може знадобитися наша стаття: Читаємо на канікулах: найпопулярніші цикли книг, які люблять діти






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук