Планова вакцинація дітей: де можна отримати щеплення


Опубліковано 16 Березень 2022 о 14:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Планова вакцинація дітей: де можна отримати щеплення


Планова вакцинація дітей: де можна отримати щеплення

Photo: Freepik


Десятки тисяч українських дітей стали вимушеними переселенцями та біженцями. Деякі сьогодні знаходяться у західних областях України, а багато хто вже виїхав за кордон. Багатьом дітям необхідно робити планові щеплення від інфекційних хвороб.


Дотримання графіку


Спеціалісти зазначають, що дитина, яка не має всіх доз вакцинації, не має повного захисту. Тому дуже важливо знайти можливість вакцинуватися згідно з графіком. Крім цього, в умовах війни дорослим необхідна ревакцинація від правця.

Імунізація від правця здійснюється у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Імунітет не зберігається на все життя, тому з 16 років потрібна ревакцинація кожні десять років.



Photo: Freepik


У МОЗ радять звернутися до найближчої амбулаторії або медичного працівника в центрі розміщення внутрішньо переміщених осіб, щоб отримати інформацію про доступність вакцин.

Наприклад, у Львові можна отримати планові щеплення, зареєструвавшись в одній із районних адміністрацій міста або звернувшись до найближчого медичного закладу. Якщо у вас з якоїсь причини немає довідки про щеплення, ви зможете на місці підписати декларацію з сімейним лікарем.


Перелік адрес та контакти медичних закладів можна знайти тут.



Photo: Freepik


У МОЗ додають, що українці, які виїхали за кордон, можуть отримати щеплення від коронавірусу у тій країні, де планують перебувати. Повний перелік правил реєстрації та наявних вакцин можна подивитися тут.

Зазначимо, що в більшості країн Європи щеплення від низки інфекційних захворювань є обов’язковими для дітей. Якщо ви вимушено виїхали за кордон, ви матимете змогу зробити всі необхідні щеплення, звернувшись до медичного закладу. Для цього на сайті vaccine-schedule.ecdc.europa.eu необхідно обрати країну вашого перебування та подивитися, які щеплення обов’язкові для цього регіону. 


Читайте також: Посттравматичний стресовий розлад: рекомендації МОЗ України






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук