З якого віку можна починати вивчати англійську мову дитині: які плюси вивчення англійської в ранньому віці?


Опубліковано 13 Грудень 2021 о 16:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  З якого віку можна починати вивчати англійську мову дитині: які плюси вивчення англійської в ранньому віці?


З якого віку можна починати вивчати англійську мову дитині: які плюси вивчення англійської в ранньому віці?

Photo: Freepik


З якого віку можна починати вивчати англійську мову дитині?


Знання англійської – необхідність, яку диктує сучасність. Міжнародні контакти розширюються, а інтернет дозволяє не лише здобувати освіту в іноземних вишах, а й працювати в закордонних організаціях, не залишаючи власної країни. Це стимулює задуматися про вивчення англійської буквально від народження. Нам пропонують гуртки для малюків, спеціалізовані клуби нянь, англійську для дітей онлайн і всілякі англомовні заходи.

У цій статті поговоримо про те, коли краще починати вчити англійську і якими плюсами має таке навчання.

В якому віці найлегше почати говорити англійською



На думку експертів з психології та лінгвістики, починати вчити англійську краще з ранніх років. Дитинство - особливий період у розвитку кожної дитини, що дозволяє їй просто і легко сприймати та запам'ятовувати інформацію, акумулювати знання та використовувати, не боячись припуститися помилки або залишитися незрозумілим. Діти здатні навчатися граючи, слухаючи дитячі пісеньки, або переглядаючи мультфільми з улюбленими персонажами. У цьому експерти досі що неспроможні дійти єдиної думки, з якого віку краще починати вчити мову, т.к. кожен із періодів розвитку має свої особливості.

Коли дитині краще починати вивчення іноземної мови:

  • До 2-х років
    Таке раннє вивчення англійської можливе у сім'ях, де батьки є або його носіями, або володіють ним високому рівні. Під час спілкування малюк починає вловлювати та розуміти батьківську мову. Проте психологи не рекомендують розпочинати навчання на курсах у такому юному віці.
  • З 2 років
    У цьому віці діти активно навчаються рідної мови та можуть легко запам'ятовувати слова. При цьому велика ймовірність того, що дитина підмінятиме “рідні” слова англійськими, і не завжди правильно і доречно їх використовувати, але не хвилюйтеся - у міру дорослішання та практики дитина розбереться, що до чого, і навчиться правильно використовувати та розділяти обидві мови.
  • З 3-4 років
    Цей період характеризується високою ігровою активністю. А значить, при правильному підході дитини можна без особливих зусиль залучити до рольових ігор, вивчення віршів і пісеньок, а також захопити театральними виставами англійською мовою. Але варто уважно стежити за своїм малюком. Якщо у нього немає бажання вивчати англійську мову — рекомендується відкласти навчання на пізніший період, щоб не відбити бажання до навчання надалі.
  • З 5-6 років
    Цей час, коли діти вже активно спілкуються рідною мовою, мають достатній запас слів і виразів, щоб не тільки вислухати, а й відповісти на запитання. Хлопці 5-6 років легко запам'ятовують нові висловлювання і слова, співають дитячі пісеньки та розповідають невеликі віршики. Діти вже можуть зосереджувати свою увагу, але варто пам'ятати, що заняття не повинно тривати понад 45 хвилин. При цьому кожен урок має бути цікавим та наповненим фізичними активностями.


Незалежно від того, на якому році діти почнуть навчати англійську, батькам важливо пам'ятати, що викладачі повинні вміти зацікавити та знаходити підхід до кожного малюка.

Плюси вивчення англійської з дитинства



Photo: Freepik


Експерти в галузі психології та лінгвістичних наук виділяють такі переваги вивчення англійської з ранніх років:
  • легкість та швидкість сприйняття нового;
  • відмінна пам'ять;
  • можливість вчитися в ігровому режимі;
  • бажання переглядати англомовні мультфільми, завдяки чому дитина вчиться сприймати мову;
  • відсутність стиснення і страху припуститися помилки;
  • можливість почати вивчати англійську невимушено і природно, аналогічно тому, як відбувається навчання "рідної" мови.


Рекомендації батькам:
  • почати вчити англійську краще з назв предметів, що знаходяться в оточенні малюка, та найпростіших фраз;
  • заняття повинні бути цікавими, щоб у малюка було бажання вчитися;
  • займатися потрібно регулярно, а не колись доведеться.


Навчання мови з малого віку не тільки можливе, а й необхідне. Воно тренує та покращує пам'ять, удосконалює навички спілкування, стимулює мислення. У будь-якому випадку, батьки самостійно вирішують, коли їхній дитині краще почати вивчення англійської, виходячи з її поточних можливостей та інтересів.


Читайте також: Інтелектуальні ігри для розвитку дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук