Як потрібно слухати свою дитину


Опубліковано 15 Листопад 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Як потрібно слухати свою дитину


Як потрібно слухати свою дитину

Photo: Freepik


Ви вмієте спілкуватися з вашими дітьми? Чи чуєте ви те, що вони вам кажуть? Чи вмієте ви слухати?


«Та я і так їх слухаю постійно!» — скажете ви, і будете праві. Але справа в тому, що дитині важливо відчути, що ви дійсно її слухаєте та розумієте (і навіть співчуваєте їй). Слухати активно — це не лише вміти нагострити вуха, а й зуміти показати власну щиру зацікавленість.


Один із шляхів, які допомагають сформувати нормальну самооцінку дитини, — це коли її слухають. Але не просто слухають те, що вона каже, а реагують на сказане. Відчуваючи свою значущість від того, що їх хтось уважно слухає, діти таким чином формують бачення себе в цьому світі. І ось три дієві способи, як правильно навчитися слухати свою дитину.


Слухайте очима


Намагайтеся дивитись прямо в очі дитині, коли вона каже щось вам. Це показує їй, що ви уважні й сконцентровані на розмові.

Як не дивно, ми часто слухаємо дітей, стоячи до них спиною або боком (миємо, наприклад посуд, поглядаємо в екран телевізора), відвернувшись, кидаючи косі погляди. А треба було б так: очі — на одному рівні. Сядьте, присядьте навпочіпки, покличте до себе на коліна або посадіть вище, а не височійте над ним горою. Поза та жести говорять про ваше бажання слухати її — вона це відчуває.


Слухайте вухами


По-справжньому вчіться не лише слухати, а й чути, що кажуть діти. Ви можете ставити запитання, наприклад, «Що викликало в тебе такі почуття?» або «Як ти вважаєш, чому це сталося?», щоб ще більше сфокусуватися на словах дитини. Крім того, використовуючи запитання у розмові, ви показуєте дитині, що справді уважно її слухаєте.


Слухайте серцем


Поставте себе на місце вашої дитини та уявіть, що вона відчуває. Ви можете повторювати щось із сказаного і використати фразу «Звучить, ніби ти відчуваєш…». Знаючи, що ви розумієте її почуття, дитина відчуватиме до вас довіру.


Не можна недооцінювати важливість цих методів, таким чином ви подаєте дитині приклад, як потрібно слухати інших людей, адже вона повторює модель поведінки батьків. І, крім того, ви допомагаєте дитині формувати свою впевненість, а це цінна якість, яка стане в нагоді їй надалі в сучасному світі.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук