Молочні зубки: міфи та правда


Опубліковано 16 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Здоров'я та спорт >  Молочні зубки: міфи та правда


Молочні зубки: міфи та правда

Photo: Freepik


Якщо ви чули про те, що зубки малюку можна чистити з трьох років, молочні лікувати не треба (все одно випадуть), а щоб захистити від карієсу, треба їх посріблити, то ви маєте дуже хибну інформацію.

«Діти в місті» підготували інформацію про найбільш абсурдні міфи та правду про дитячі зубки.


Міф 1. Перший молочний зубчик повинен з’явитися як тільки малюку виповнилося шість місяців


Для початку молодим батькам потрібно зрозуміти одну просту істину — малюки нічого нікому не винні. Ані зубки «вирощувати» точно за графіком, ані сидіти в п’ять місяців, та ходити в десять. Всі норми розвитку дитини приблизні, адже кожен малюк росте та розвивається індивідуально. Тож якщо вам стоматолог говорить, що в шість місяців у немовляти повинен з’явитися перший зубчик — шукайте іншого лікаря.

Кваліфіковані стоматологи наголошують, що порядок прорізування зубів у всіх однаковий, а ось терміни приблизні. Буває, що ці межі розширюються, як в ту, так і в іншу сторону. Іноді малюк може народитися з зубками, а іноді вони починають прорізуватися після року. Якщо вас щось турбує, варто показати дитину фахівцеві.


Міф 2. Зуби малюку слід починати чистити з року (двох, трьох років, коли сам всі молочні зуби проріжуться)


Стоматологи наголошують — починати чистити зуби потрібно з появою першого зубика. По-перше, він вже вимагає догляду, а по-друге, таким чином ви розвиваєте корисну звичку.

Зубна щітка для перших зубиків не потрібна, втім як і паста, достатньо просто протирати їх вологою тканиною. Коли малюк підросте варто купити щітку та пасту, рекомендовану стоматологами для цього віку дитини.


Міф 3. Молочні зубки можна не лікувати, вони ж випадуть


Молочні зуби обов’язково треба лікувати. В молочному зубі може розвинутися карієс. По перше, карієс — це боляче, малюк може погано жувати, мало їсти. А по-друге, і це теж дуже важливо, запущений карієс може «перекинутися» на зачатки корінних зубів.


Photo: Freepik


Правда. Здоров’я зубів залежить від харчування мами під час вагітності


Зачатки перших молочних зубів закладаються ще на 7–8 тижні вагітності, а потім починається їхня мінералізація (приблизно на початку другого триместру). Вже на 17–20 тижні відбувається закладка постійних 6-х зубів (перші моляри), які виростають на вільному місці, не змінюючи молочні.

Цікаво, що більшість батьків вважає, що перші постійні зуби виростають, змінюючи молочні нижні різці, але це теж міф. Перший корінний зуб з’являється у віці близько шести років, на цей момент у роті присутні як молочні, так і постійні зуби. Спочатку виростає перший корінний моляр, який росте одразу за молочним моляром.


Правда. Видаляти молочні зуби без гострої потреби шкідливо


Раннє видалення молочних зубів призводить до ускладнень. З ростом малюка зростає і його щелепа, формуються кістки черепа. При цьому зуби рухаються, щоб звільнити місце для інших зубів. Якщо видаляється молочний зуб, то при русі зубів місце для постійного зуба пропадає. Тому, якщо виникає необхідність в ранньому видаленні молочного зуба, стоматолог співпрацює з ортодонтом з тим, щоб зберегти місце для постійного зуба. Ортодонт надягає спеціальне кільце на сусідній зуб, яке не дає рухатися зубам. Як тільки постійний зуб прорізується, кільце знімається.


Правда. Щоб виправити прикус не потрібно чекати зміни зубів


Якщо молочні зуби ростуть нерівно або у дитини неправильний прикус, то постійні зуби теж будуть рости неправильно, оскільки вони більші молочних. Чим раніше почати процес вирівнювання (носіння пластинок, кап і т.д.) — поки дитина маленька, і кістки її щелеп м’які і податливі, тим простіше буде виправити становище.


Корисно почитати: «Неправильний прикус: чому про зуби та прикус треба дбати з дитинства»





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук