4 речі, які повинні робити батьки, якщо накричали на дитину


Опубліковано 02 Серпень 2021 о 09:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  4 речі, які повинні робити батьки, якщо накричали на дитину


4 речі, які повинні робити батьки, якщо накричали на дитину

Photo: Freepik


Ніхто з нас не любить кричати на дітей, але для більшості з нас це неминуче. Незалежно від того, наскільки чудовими є наші діти або наскільки добре ми працюємо як батьки, з часом діти роблять помилки. Коли це трапляється, ми намагаємося вирішити це спокійно. Але нам потрібно дисциплінувати наших дітей, незалежно від того, чи ми тихо їм пояснюємо, чи підвищуємо голос, щоб донести свою думку. Кричати на дітей ніколи не приносить задоволення ні батькам, ні дітям. Це може спричинити занепокоєння, а також ускладнити відносини.


Коли ми кричимо, наші діти можуть відчувати, що ми їх не розуміємо, або ми несправедливі, або вони можуть почуватись винними і вважати, що ми сприймаємо їх по-іншому через їхні помилки. Тож коли ми кричимо, надзвичайно важливо керувати наслідками, щоб показати нашим дітям, що ми завжди будемо їх любити і підтримувати, незалежно від помилки. Ось 4 речі, які слід зробити після того, як ви накричали на своїх дітей.


Скажіть їм, що ви їх любите


Ваші діти знають, що ви любите їх — і вони люблять вас. Однак після крику обидві сторони можуть поставити під сумнів почуття іншого. Після крику важливо підтвердити дитині, що мама й тато її люблять. У багатьох ситуаціях, мабуть, є гарною ідеєю почекати, поки емоції заспокояться, щоб ваша дитина могла почути вас із більш відкритим серцем.


Покажіть їм, що їх любите


Це може бути так просто, як зайти в кімнату вашої дитини та обійняти її або провести разом пів години перед сном. Це може бути пов’язано з причиною, через яку ви накричали на дитину. Наприклад, якщо ваші діти не прибрали свою кімнату, ви можете допомогти їм організуватися. Якщо ви не знайомі з п’ятьма мовами любові, присвятіть кілька хвилин ознайомленню з ними та визначенню, яка мова любові ближча кожному з ваших дітей.


Виховуйте їх відповідальними


Без підзвітності поведінка не зміниться. Від вас, як від дорослих має бути контроль. Якщо ваші діти потрапили в біду через брудну кімнату, перевірте, чи прибирали вони її. Якщо у них щось трапилось у школі, напишіть вчителю електронною поштою, чи проблема вирішена. Якщо ваша дитина знає, що вона буде нести відповідальність, то швидше за все швидко вирішить проблему і рідше повторить помилку. Наступні дії також дають можливість похвалити дитину за правильну поведінку.


Рухайтесь далі


Ваші діти — цілісні люди. Не дозволяйте їм визначити себе через поганий вибір, який вони роблять. Перейдіть до іншої теми. Якщо вам довелося дорікати їм за поганий вибір вдома, запитайте їх, як пройшов день у школі. Якщо ви засмутили їх за те, що не закінчили домашнє завдання, розпочніть розмову про футбол чи якусь іншу діяльність. Це допоможе показати, що ви дбаєте про них у цілому і що ви не визначаєте їх лише на основі їхньої останньої помилки.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук