5 речей, які трапляються, коли батьки порушують свої обіцянки


Опубліковано 29 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  5 речей, які трапляються, коли батьки порушують свої обіцянки


5 речей, які трапляються, коли батьки порушують свої обіцянки

Photo: Freepik


Зазвичай порушення обіцянок, які дають мами й тата своїм дітям, здається несуттєвим. Зрештою мова не йде про життєво важливі речі. «Після школи сходимо у кафе», «Я почитаю тобі перед сном», «Приготую вечерю, а потім разом поскладаємо пазли». Здавалося б ну що страшного в тому, що закрутившись ми забуваємо, або не встигаємо виконати обіцяне. Якось іншим разом. Але такі, на перший погляд, незначні випадки відкладаються у пам’яті малюка, і якщо таких ситуацій багато, це однозначно вплине на подальші відносини дитини з людьми у майбутньому.


Якби швидкоплинне розчарування наших дітей було єдиним негативним результатом наших невиконаних обіцянок, це було б одне. Але в наших словах є сила, і коли ми ними зловживаємо, це стає великою проблемою. Ось 5 речей, які трапляються, коли ми порушуємо обіцянки, дані своїм дітям.


Ми вчимо їх не довіряти нам


Якщо дитина не може довіряти нам у таких дрібницях, то як вона зможе повірити у серйозних моментах?


Ми розчаровуємо їх


В житті кожної дитини будуть певні розчарування, але ми можемо мінімізувати їх, дотримуючись свого слова.


Ми змушуємо їх почувати себе неважливими


Що подумає дитина, коли зрозуміє, що ви тримаєте слово, дане іншим людям, у той час як обіцянки дані їй порушуєте? Дитина відчуватиме себе менш важливою для вас, малоцінною.


Ми втрачаємо їхню повагу


Батьки, які порушують свої обіцянки згодом втрачають повагу своїх дітей. Чесність та довіра — ключові моменти поваги. Якщо ви не впевнені, що зможете стримати своє слово — не обіцяйте.


Ми вчимо дітей порушувати обіцянки


Основа виховання дітей завжди одна — діти бачать, діти повторюють. Тож якщо ви хочете, щоб дитина не порушувала своїх обіцянок, будьте гарним прикладом для наслідування.


Якщо вже так трапилося, що ви не змогли стримати слово, виправте цю ситуацію.


Поясніть причини, через які ви не змогли виконати обіцяне


Іноді з поважних причин ми не можемо виконати обіцянку своїм дітям. Коли це трапиться, поясніть чому. Можливо, ваш графік змінився, коли ви того не очікували. Можливо, щось зайняло більше часу, ніж ви планували, або ви дізналися більше та передумали. Якою б не була причина, коли ви порушуєте обіцянку, поясніть все своїй дитині та скажіть, що ви будете робити все можливе, щоб цього не сталося часто. Й робіть.


Не бійтеся просити вибачення


Мами й тата теж люди, й вони можуть помилятися. Це нормально, так само, як і просити вибачення. Після того, як ви пояснили, чому порушили обіцянку, попросіть пробачення у вашої дитини.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук