Як прищепити бажання вчитися першокласнику?


Опубліковано 21 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Як прищепити бажання вчитися першокласнику?


Як прищепити бажання вчитися першокласнику?

Photo: Mandarinka.com.ua


Рано чи пізно настає момент, коли батьки ведуть своїх дітей до першого класу. Але треба правильно підготувати їх до навчальної програми.


Якщо необхідна підготовка до школи для дітей 5-7 років, то просто перейдіть за посиланням https://mandarinka.com.ua/bez-kategoriyi/preschool-mandarinka/. Займатися з майбутнім першокласником можна не виходячи з дому.


Шкільна мотивація


Перш, ніж якось мотивувати майбутнього школяра, необхідно вирішити, що для нього є важливим: вирішити поставлену перед ним задачу або не виконувати домашнє завдання.

З психологічної точки зору запорука мотивації - успішність. Всім подобається займатися саме тим, що подобається. Правильно сформована шкільна мотивація згодом переростає в шкільну успішність. Але при цьому батьки з жахом чекають часу, коли знадобиться виконувати з чадом уроки. І тільки деякі з них зможуть впевнено сказати і з гордістю, що їх дитина самостійно робить уроки.

Складно сказати, коли саме у малюків пропадає мотивація в школі. Одним достатньо кількох днів в навчальному закладі, другим - зіткнутися з першими труднощами, іншим - з плином часу. У цьому випадку батьки намагаються вирішити проблеми по-своєму: заохочують, обіцяють різні винагороди або навіть розповідають, що трапляється з тими, хто не вчиться.

При цьому варто врахувати, що не завжди невдачі в школі - ознака проблем з інтелектом. Найчастіше причина криється в недостатньому знанні і поганому засвоєнні матеріалу. Але найчастіше вся справа в небажанні вчитися.


Причини відсутності мотивації


Формувати мотивацію до пізнавальної діяльності треба ще задовго до навчальних буднів. Батьки повинні хвалити свою дитину за перші складені кубики, пірамідки і мозаїки. При цьому, кожне нове завдання повинно ускладнюватися. Тільки в разі подолання труднощів дитина буде відчувати радість.

Найсприятливіший вік для формування інтересу до навчання - молодший шкільний. Але не всі діти хочуть вчитися.


Причина 1. Несформованість довільної поведінки

У школі потрібно не тільки писати і читати. Дитині потрібно вміти виконувати правила і підкорятися статуту, дотримуватися режиму та ін. Безсумнівно, довільна поведінка формується в дошкільному віці, але почати займатися можна в будь-який час.


Причина 2. Невиправдані очікування

Нерідко дітям розповідають про те, що в школі весело, багато однолітків, різні ігри тощо. Але в підсумку дитина розуміє, що її обдурили і залишається розчарованою. Тому краще спочатку розповісти все, як є.


Причина 3. Фізіологічна неготовність

Часто батьки переконані, що головне для школи - навички в навчанні, але ця думка помилкова. Дуже важливо, щоб майбутній школяр був готовий до нового етапу свого життя: рука повинна зміцніти зі стабільною дрібною моторикою, імунна система міцна, правильна постава тощо.


Причина 4. Несформованість комунікативних навичок

Часто зустрічається у дітей, які знаходяться на домашньому вихованні. Вони не можуть слухати чужих дорослих, взаємодіяти з однолітками. У колективі вони працюють непродуктивно.


Причина 5. Відсутність чіткого режиму дня

Діти можуть втомлюватися і не висипатися. При таких умовах вони запам'ятовують матеріал досить складно.


Причина 6. Неправильні методи виховання

Нерідко батьки намагаються змусити дітей вчитися через погрози, висміювання і навіть покарання. А мотивація на страху не може грунтуватися.


Причина 7. Завищені вимоги до дитини

Очікування батьків повинні повністю відповідати можливостям школяра. Саме дорослі винищують дитячу мотивацію.


Як формувати інтерес до навчання


Photo: Mandarinka.com.ua



Якщо дитина погано вчиться і відмовляється відвідувати школу, а також робити уроки, то час бити на сполох.


Крок 1. Знайти причину

Це найбільш складне завдання. Не треба звинувачувати вчителів і подивитися з боку на ситуацію, що склалася. Мотивації немає при:

  • низькому інтелекті - тут без допомоги фахівця не обійтися. Саме дефектолог або корекційний фахівець зможе підтримати цю версію;
  • несформованих навчальних діях - може знадобитися допомога репетитора або можна самостійно спробувати з дитиною повернутися до первинних знань;
  • помилках у вихованні - тут треба провести аналіз особистої поведінки.


    Крок 2. Визнати свої помилки і змінити лінію поведінки з дитиною

    Важливо також враховувати індивідуальні особливості учня, змінити режим дня, робити перерви в діяльності, хвалити і повністю виключити загрози. Важливо запам'ятати, що невстигаюча дитина потребує допомоги.


    Крок 3. Вчитися разом з дитиною

    Треба витрачати час на вивчення нових правил і знань. Не зайвим буде знайти додатковий матеріал по темі, що вивчається і зацікавити ним дитину. Показати, що вам насправді цікаво все, чим займається першокласник.


    Крок 4. Визначити зону найближчого розвитку вашої дитини

    Не варто робити за неї все, що вона самостійно зможе виконати при правильному напрямку. Треба навчити її самій знаходити свої помилки, при потребі підказувати.


    Крок 5. Підтримувати свою дитину

    Щоб домогтися успіху, треба включити в свій лексикон такі слова:

    1. Молодець!
    2. Я вірю в тебе!
    3. Ми віримо в тебе!
    4. У тебе все вийде!

    За успіхи маленького школяра треба заохочувати і вчити аналізувати невдачі. Він повинен розуміти, що він все може контролювати.


    Крок 6. Терпіння

    Не варто очікувати швидких результатів - успіх прийде в результаті тривалої систематичної роботи. Не варто зриватися і влаштовувати скандали.


    Тільки з огляду на всі ці фактори, можна по-справжньому мотивувати першокласника.



    Читайте також: У Міносвіти оновили правила оцінювання учнів початкових класів: подробиці






    Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


    Пошук