Як прищепити дитині любов до математики


Опубліковано 30 Червень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Як прищепити дитині любов до математики


Як прищепити дитині любов до математики

Photo: Freepik


Любов до математичних наук, як і любов до читання, потрібно прищеплювати з самого дитинства. Схильність до точних наук можна випрацьовувати, залучаючи дитину до вирішення математичних задач на логіку і рахунок. «Діти в місті» дізнавалися, які ігри та ігрові прийоми навчання потрібно застосовувати, щоб діти полюбили математику.


Чому діти не люблять математику


Математика - точна наука, але навіть її можна викладати весело. Найчастіше любов до математики вбиває формальний підхід до навчання. Діти не люблять строго слідувати правилам, тому уроки математики викликають у них нудьгу і тугу.

Любов до предмета вбиває примус до навчання. Якщо дитину примушувати займатися прикладами, зубрити і постійно повторювати правила, бажання вчитися швидко пропаде.

Однотипність задач, які не мають нічого спільного з реальним життям, теж не додає привабливості предмету.


Навіщо потрібна математика



Photo: Freepik


Математика неймовірно корисна дисципліна, яка позитивно впливає на роботу мозку. Вона тренує абстрактне мислення, благотворно впливає на пам'ять, загартовує характер і в цілому є дуже перспективною наукою. На даний момент величезний пласт професій майбутнього пов'язаний з математичними знаннями.

Математичні здібності дозволяють добиватися успіхів у багатьох сферах, які вважаються гуманітарними. Це і вивчення іноземних мов, і творчі заняття, і навіть літературна робота. Потрібна математика і в звичайних побутових моментах, таких як формування бюджету, оплата комунальних послуг і т. д.


Вам може бути корисною наша стаття: Що таке STEM-освіта і чому вона так популярна: відповіді на поширені питання


Як закохати дитину в предмет


Кращий варіант навчання для дітей - це ігрова форма. Гра дозволяє повноцінно залучити дитину до процесу, а також стимулює активний інтерес.



Photo: Freepik


Ігри, які варто запропонувати дитині:

  • конструктори (гра з конструкторами пробуджує інтерес до найпростішої математики, розвиваючи логічне і абстрактне мислення),
  • орігамі (складання фігурок з паперу розвиває у дітей математичні здібності і любов до геометрії),
  • настільні ігри (шахи, шашки, монополія і навіть звичайні ігри, де потрібно кидати кубики і ходити по полю, розвивають інтелект і аналітичне мислення),
  • музичні інструменти (заняття музикою розвивають ті ж навички, які необхідні для роботи з обчисленнями),
  • ігри в мережі (вибирайте ігри та програми, які присвячені навчанню математиці),
  • математика в повсякденному житті (залучайте дитину до підрахунків в звичайному житті: просіть її порахувати чайові в кафе, розрахувати час на дорогу додому, обчислити, скільки корму потрібно купити коту на три дні),
  • тематичні фільми (з дітьми старшого віку можна дивитися фільми, зняті про видатних вчених і математичних геніїв).


Читайте також: Школа для батьків: 5 найважливіших навичок, які потрібно встигнути освоїти до закінчення школи


Варто відзначити, що сучасні педагоги намагаються відійти від міфу про те, що люди діляться на гуманітаріїв і технарів. Фахівці впевнені, що діти можуть з легкістю розвиватися в декількох областях одночасно, потрібно лише створити правильні умови.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук