Як підготувати дитину до школи за літо: лайфхаки для батьків


Опубліковано 04 Червень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Як підготувати дитину до школи за літо: лайфхаки для батьків


Як підготувати дитину до школи за літо: лайфхаки для батьків

Photo: Freepik


Перший клас - це серйозний етап у житті кожної родини. Для дитини перехід з дитячого садку в школу - великий стрес, адже звичний режим змінюється, з'являється багато нових людей і правил. «Діти в місті» дізнавалися, як за літо підготувати майбутнього школяра до нового етапу в його житті, щоб перший клас став для нього максимально приємним спогадом.


Знайомство з новим життям


Щоб дитині було спокійніше йти в перший клас, влаштуйте їй екскурсію до навчального закладу, в якому вона буде вчитися. Як правило, за рік до першого класу в школах проводять підготовчі курси для малят. Якщо на такі курси ви не потрапили, спробуйте домовитися про екскурсію, щоб показати дитині школу.

Пройдіться маршрутом, по якому тепер ви будете ходити до школи. Якщо дитина буде відвідувати навчальний заклад самостійно, потрібно буде добре вивчити цю дорогу.

Обговоріть новий режим дня з урахуванням уроків, виконання домашнього завдання і гуртків. Для зручності можна використовувати настінний розклад.


Перевірити готовність до школи



Photo: Freepik


Дитина повинна бути готова до школи фізично і психологічно. Крім цього, виділяють пізнавальну готовність. Школа - це нові знання, тому у дитини повинна бути розвинена допитливість. Якщо її природну допитливість вже встигли придушити, необхідно зайнятися її прокачуванням. Намагайтеся більше читати, дивитися і обговорювати цікаві фільми, гуляти в парках, спостерігаючи за птахами і тваринами, проводити експерименти і влаштовувати несподівані подорожі і походи.


Вам може стати в нагоді наша добірка: Документальні фільми, які варто подивитися з дітьми


Перевірте візуально-рухову координацію, адже в першому класі дитині доведеться багато писати. За літо можна добре пропрацювати «зв'язку» між рукою і очима. Використовуйте прописи, але не забувайте про ігри. Можна проходити лабіринти, розплутувати клубки або обводити фігурки.

Навчіть дитину самостійно збирати речі в школу. Навіть якщо вдома ви будете допомагати їй збирати портфель, в школі через невміння стежити за своїми речами можуть виникнути проблеми. Чим більше навичок самостійності у вашої дитини, тим простіше їй буде адаптуватися на новому місці.

Учіть дитину спілкуватися, говорити про свої почуття і потреби. Знадобиться і вміння зав'язувати стосунки з однолітками.


Психологічна готовність



Photo: Freepik


Літо можна присвятити тому, щоб морально підготувати дитину до першого класу. Це можуть бути прості розповіді і розмови, засновані на особистому досвіді.


Що потрібно донести до малюка:

  1. Що таке школа, які в ній існують правила і розпорядок.
  2. Хто такий учитель, яка його роль, чому його треба слухатись.
  3. Чому важливо стежити за своїми речами і зовнішнім виглядом.
  4. Чому нормально просити про допомогу, як правильно спілкуватися з однолітками і педагогами.
  5. Як правильно справлятися з емоціями - образою і злістю.


Чого робити не варто


Літо - ідеальний час для відпочинку, тому не варто навантажувати дитину підготовкою до школи. Присвятіть час прокачуванню психологічної готовності, а ось екстрено навчати дитину писати і читати не варто, щоб не відбити бажання вчитися.

Не варто формувати незаперечний авторитет вчителя. Учіть дитину повазі, але пояснюйте, що будь-яка доросла людина може помилятися. Якщо у дитини є розуміння особистих кордонів, вона зможе розпізнати токсичну поведінку педагога.


Читайте також: Учитель завжди має рацію? Топ некоректних фраз вчителів, які ранять дітей


Не варто змушувати дитину швидше дорослішати. Все-таки перший клас - це перехідний період, де діти все ще зможуть вчитися, граючи, а також продовжать використовувати фантазію і уяву для вирішення завдань.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук