Відновлюється набір в школи: що потрібно знати і пам'ятати батькам


Опубліковано 07 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Відновлюється набір в школи: що потрібно знати і пам'ятати батькам


Відновлюється набір в школи: що потрібно знати і пам'ятати батькам

Photo: Freepik


З початку робочого тижня тисячі дітей по всій Україні повернулися до очного навчання. Одночасно з цим відновили і набір дітей до перших класів. «Діти в місті» дізнавалися, які нововведення для батьків ввело Міністерство освіти в цьому році.


Що потрібно знати


Відповідно до закону, діти в Україні повинні йти в школу по досягненню 6-7 років. Вибираючи школу, обов'язково врахуйте її розташування, побутові умови та викладацький склад. Буде дуже корисно заздалегідь познайомитися з учителями початкової школи, щоб вибрати педагога до душі.


У підборі навчального закладу вам допоможе наша стаття: Як вибрати школу: поради для батьків першокласників і не тільки


Кілька років тому в Україні був затверджений закон, згідно з яким діти мають пріоритетне право вчитися в тій школі, яка розташована найближче до їхнього будинку. При цьому батьки мають право подати документи в будь-який навчальний заклад, де є вільні місця.


Терміни для зарахування до школи



Photo: Freepik


Якщо ви вже вибрали школу, обов'язково ознайомтеся з графіком прийому заяв на офіційному сайті школи або на інформаційному стенді в навчальному закладі. Пріоритетне зарахування дітей повинно пройти до 1 червня, після чого будуть зараховані ті діти, які не живуть біля цього навчального закладу.

Цього року через локдаун прийом заяв був припинений, тому терміни прийому заяв і зарахування дітей до школи будуть продовжені.


Термін прийому документів для зарахування до школи не може бути менше одного місяця.


Додамо, що список дітей, яких зарахували до школи, повинен бути опублікованим на стенді або сайті школи протягом двох робочих днів після зарахування.


Якщо вам не вдалося потрапити в школу, яку ви пригледіли для своєї дитини, зверніть увагу на добірку приватних шкіл. Багато з них пропонують вигідні умови навчання, а деякі практикують дистанційне навчання.


Які документи потрібно підготувати



Photo: Freepik


При подачі документів в навчальний заклад вам необхідно буде зібрати пакет документів, затверджений Міністерством освіти.


Вам знадобиться:

  • паспорт одного з батьків або опікуна;
  • копія та оригінал свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка за формою №086-1/о;
  • документ, що підтверджує місце проживання дитини або батьків.

Підтвердити місце проживання можна за допомогою паспорта, довідки про реєстрацію місця проживання або постановку на облік внутрішньо переміщеної особи, договору найму чи оренди квартири. Відзначимо, що в умовах карантину деякі школи дозволили батькам подавати документи в онлайн-форматі.


Медогляд є обов'язковою процедурою, яку повинні пройти всі діти. Якщо у вас виникли проблеми з отриманням потрібних довідок, можете скористатися послугами приватних клінік, які допоможуть безпечно і комфортно пройти всіх потрібних лікарів за один раз.


Додамо, що, відповідно до роз'яснення Міністерства освіти і науки, в 2021 році при зарахуванні дітей до перших класів буде заборонено проведення конкурсів та інших заходів, спрямованих на перевірку знань і навичок дітей. Винятком є тільки установи спеціалізованої освіти і приватні навчальні заклади.


Читайте також: Зміни в харчуванні школярів: чого чекати батькам і дітям






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук