Як і що розповідати дітям про аварію на Чорнобильській АЕС


Опубліковано 23 Квітень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Як і що розповідати дітям про аварію на Чорнобильській АЕС


Як і що розповідати дітям про аварію на Чорнобильській АЕС

Photo: Freepik


26 квітня в Україні вшановуватимуть 35 річницю з моменту аварії на Чорнобильській АЕС. Ця подія вплинула на життя мільйонів українців, втім вже сьогодні близько 60% населення України не може згадати, коли та з яких причин відбулася аварія.

Станом на 2020 рік налічується понад 1,7 млн осіб, які постраждали від наслідків аварії. Ця трагедія сколихнула весь світ, адже за своїм масштабом їй не було рівних. Пам’ятати історію потрібно, щоб не повторювати помилок минулого. Саме тому дітям потрібно знати про причини та наслідки аварії на ЧАЕС. «Діти в місті» зібрали найактуальнішу інформацію до 35-х роковин аварії, яка дозволить у зрозумілій формі подати її школярам.


Chornobyl App



Photo: Freepik


Нещодавно в Україні було презентовано перший офіційний додаток Чорнобиля, який можна встановити на мобільний телефон.

У додатку доступно близько 150 матеріалів, які включають:

  • аудіо-гіди,
  • панорами 360,
  • 3d-моделі,
  • елементи доповненої реальності.


Цей додаток фактично дозволяє побувати у Прип’яті, перебуваючи вдома. А візуальні елементи, які оживають в процесі екскурсії, зроблять її особливо цікавою для школярів. Зазначимо, що всі основні пам’ятки Зони Відчуження можна в деталях роздивитися у себе вдома.

Буде корисним додаток і для тих, хто лише збирається на екскурсію до Чорнобилю. Їм доступно 7 маршрутів та 44 локації.



Video: ARTEFACT CHERNOBYL


Додаток має неабияку цінність, адже пам’ятки в Чорнобилі дуже швидко руйнуються під впливом часу. Таким чином, розробники подарували місту вічне життя.


Завантажити додаток можна за посиланням.

Скачати на iOS.

Скачати на Android.


Не лише побачити, а й почути



Photo: Freepik


26 квітня Урок пам’яті онлайн проведуть відомі українські ведучі. У ролі викладачів спробують себе Володимир Остапчук, Олександр Преподобний та Артем Неба. Їхні лекції будуть розраховані на учнів 1-11 класів. Звичайно, для кожної вікової групи розповідь буде трохи відрізнятися. Чим старше діти, тим більш глибоко вони зможуть дослідити цю тему.


Подивитися уроки можна буде самостійно на сайті.


Варто зазначити, що в інформаційному просторі існує дуже багато якісного контенту про трагедію на Чорнобильській АЕС. Особливо, зробленого за останні роки. Так, наприклад, ТСН запускав проект про розвінчання міфів, що поширюють навколо Чорнобиля. Ознайомитися з ними можна за посиланням.


На офіційному сайті «Чорнобиль 35» зібрана не лише найважливіша інформація про трагедію, а й перелік заходів та проектів щодо вшанування річниці катастрофи.


На Youtube-каналі ARTEFACT CHERNOBYL ви знайдете відео про віртуальну виставку.


Крім того, у мережі доступно багато документальних та художніх фільмів про катастрофу, які, втім, мають вікові обмеження 14-16 років. До 30-річчя з дня аварії документальний фільм з художніми елементами випускав телеканал «1+1».



Video: Ruslan Lapshyn


Не можна не згадати і про гучний серіал від НВО «Чорнобиль», який став одним з найпопулярніших у світі під час свого виходу. Його можна дивитися з підлітками з 16 років.


Не бійтеся говорити з дітьми на складні теми, адже так ми готуємо їх до дорослого життя. Тим більше, коли ці теми стосуються історії власного народу.


Пам’ятаємо минуле, щоб не повторювати його у майбутньому!


Вам може знадобитися наша стаття: Дитячі страхи: як допомогти дитині впоратися з переживаннями






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук