Інклюзивні іграшки: чим вони корисні дітям


Опубліковано 25 Березень 2021 о 12:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Інклюзивні іграшки: чим вони корисні дітям


Інклюзивні іграшки: чим вони корисні дітям

Інклюзивність - тенденція останніх років, яка активно захоплює і ляльковий світ. Виробники створюють іграшки з недосконалими пропорціями і видимими недоліками, щоб підтримати дітей, які відчувають свою несхожість на інших. Чим корисні інклюзивні ляльки, читайте в нашій статті.



Що таке інклюзивність


Поняття інклюзії з'явилося порівняно недавно, але вже поширилося на різні сфери життя. Фактично воно означає включення будь-якого об'єкта в загальну групу або явище.


Найчастіше термін «інклюзивність» використовується в області соціальних відносин. Його український аналог - «прийняття». Коли говорять про соціальну інклюзивності, мають на увазі неприпустимість дискримінації людей за будь-якою ознакою: расової приналежності, особливостям зовнішності, сексуальної орієнтації, віросповідання, наявності інвалідності і таке інше. Інклюзія стверджує, що людина з будь-якими дефектами зовнішності або розвитку має рівні з усіма права і можливості.


Інклюзивні іграшки: місія здійсненна


Малюки і підлітки з реальними або уявними недоліками зовнішності і особливостями розвитку часто відчувають себе в соціумі вигнанцями. Діти з інвалідністю зазвичай відвідують спеціалізовані навчально-виховні заклади, де контактують тільки з малюками з аналогічними проблемами. Вони немов виключені з життя соціуму. Страждають і підлітки з не відповідаючою прийнятим канонам краси зовнішністю: не тим кольором шкіри, очей, волосся, іншою комплекцією, шрамами, вродженими чи набутими каліцтвами.


Photo: bi.ua


Виправити існуючу соціальну несправедливість і реабілітувати таких дітей у власних очах покликані інклюзивні іграшки. Перш за все це ляльки, які відходять від прийнятих у суспільстві стереотипів на ідеальну зовнішність і відображають особливості реальних людей, в тому числі фізичні недоліки і проблеми зі здоров'ям.


Боротьба за рівність


Боротьба за інклюзивність в сфері іграшок почалася з кампанії Toy Like Me («Іграшка, як я»). Її учасники, батьки малюків-інвалідів, закликали виробників робити ляльок схожими на реальних людей, в тому числі з фізичними обмеженнями.


Однією з перших на цей заклик відгукнулася британська компанія Makies, яка створила лінійку «особливих» іграшок, куди увійшли ляльки зі слуховим апаратом, тростиною для незрячих і родимкою на обличчі. Слідом з'явилися моделі в інвалідному кріслі, з апаратом для ходьби і обличчями, на які можна додавати шрами та інші дефекти.


Photo: bi.ua


Не залишилася осторонь і компанія Mattel з серією «особливих» Барбі: з протезом, вітіліго, без волосся та в інвалідному візку. Крім того, щоб зруйнувати пов'язані з Барбі стереотипи і підтримати різноманітність типів зовнішності, Mattel вже давно випускає ляльок різної комплекції і расової приналежності. Також в рамках боротьби за гендерну рівність бренд розробив лінійку Creatable World («Створюваний світ») з гендерно-нейтральними моделями. У комплекті з лялькою йдуть перуки з різною довжиною волосся, а також одяг і аксесуари унісекс, щоб діти самі могли вирішити, ким буде іграшка: хлопчиком чи дівчинкою.


Подолати упередження


Все більше виробників іграшок починають підтримувати тренд на інклюзивність. Це сприяє соціалізації дітей з особливостями розвитку і допомагає звичайним малюкам та їхнім батькам подолати страх перед інвалідністю.


Photo: bi.ua


Інклюзивні іграшки стирають кордони між людьми. З їх допомогою діти починають долати створені в соціумі упередження і розуміти, що зовнішні недоліки не вирок, а різноманітність - це круто!



*матеріал разміщений на правах реклами





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук