Як зробити так, щоб дитина не сиділа в телефоні за столом: 3 дієвих поради


Опубліковано 15 Березень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Виховання та догляд >  Як зробити так, щоб дитина не сиділа в телефоні за столом: 3 дієвих поради


Як зробити так, щоб дитина не сиділа в телефоні за столом: 3 дієвих поради

Photo: Freepik


За правилами столового етикету, як тільки на обіднім столі з’являється їжа і напої, то всі сторонні предмети — телефони, іграшки, книги та інше — потрібно відкласти в сторону. Це правило — справжній виклик не стільки для дітей, скільки для батьків, адже саме дорослі порушують його найчастіше. Мами і тата іноді настільки сильно прив’язані до гаджетів, що навіть не помічають, як подають дітям поганий приклад.


Якщо ви дійсно хочете відучити дитину грати в телефон за столом і бажаєте прищепити їй хороші манери, то в першу чергу доведеться пожертвувати своїми звичками.


Як і де дорослі порушують правило доречності гаджетів за столом


Сторонні предмети, що не належать до прийому їжі або до сервіровки: телефони, ключі, окуляри, рукавички, документи, книги, дамські сумочки та інші подібні речі, не повинні знаходитися на столі під час їжі. Розглянемо докладніше ситуацію з телефоном. Для цього ненадовго відволічемось від виховання дітей і поговоримо про дорослий світ.


Уявіть, що ви прийшли в ресторан на зустріч з подругами. Ви плануєте поспілкуватися, посміятися, смачно повечеряти. Загалом, добре провести час разом. Однак, зайнявши столик, ніхто з жінок не прибирає телефон.

Це означає, що вечір «спілкування» абсолютно точно перетвориться на безцільний перегляд стрічок соціальних мереж, листування. Подруги будуть нескінченно публікувати історії в інстаграм, показуючи підписникам, як вони весело проводять час.

У підсумку вся дружна компанія не спілкується, а «зависає» в телефонах. Питання: навіщо треба було збиратися?


З друзями розібралися. А що з сім’єю і рідними? Деякі вважають, що правила пристойності створені тільки для спілкування зі сторонніми. З близькими ж ми нібито можемо демонструвати будь-яку поведінку, не завжди коректну або відверто хамську. Однак це не так. Повага в сім’ї — запорука гармонії і розуміння.

Тому вдома під час їжі дорослі повинні також контролювати свої дії. В даному випадку не користуватися телефоном. В іншому випадку, у дитини й інших домашніх виникне відчуття, що їхня присутність не представляє для вас цінності. Пізніше діти обов’язково почнуть вести себе так само.


Як навчити дитину не користуватися сторонніми предметами за столом


По-перше, постарайтеся донести до свого чада, що телефон не важливіший за людину.

По-друге. Домовтеся в родині, що поки ви за столом, телефони, гаджети та й взагалі будь-які сторонні предмети можуть почекати.

Це відноситься і до тат, оскільки вони іноді вважають, що всі ці «етикетні заморочки» їх не стосуються. Такі міркування в корені не вірні. Батькам потрібно діяти спільно.

По-третє, спілкуйтеся за столом.

Приділяйте увагу всім членам сім’ї, цікавтеся справами один одного, говорите на різні теми, розпитуйте дитину про те, що цікавого відбулося у нього за цей день, помрійте разом, сплануйте найближчі вихідні або сімейний відпустку.


Гра, яка допоможе дітям засвоїти це правило


Накриваючи стіл, спеціально розкладайте кілька недоречних предметів серед посуду і столових приладів. Що це може бути? Та що завгодно: ключі від будинку, фішки з настільної гри, блокнот, рукавички, телефон тата, губна помада мами і інше. Після попросіть дитину знайти ці предмети і прибрати їх зі столу.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук