Як відчистити пластилін з одягу, волосся та інших поверхонь


Опубліковано 22 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Як відчистити пластилін з одягу, волосся та інших поверхонь


Як відчистити пластилін з одягу, волосся та інших поверхонь

Photo: Freepik


Пластилін визнано найпопулярнішою іграшкою для дітей. І це правда. Але є у нього один невеликий недолік — пластилін прилипає до всього на світі: підлоги, стін, одягу, волосся. Часом дуже складно відмити пластилін не пошкодивши при цьому речі. Найнеприємніше те, що пластилін залишає після себе жирні плями. А видаляти його бажано, якомога швидше, і для різних поверхонь досвідчені батьки використовують різні методи. Ось кілька перевірених життям лайфхаків з видалення пластиліну.


Як прибрати пластилін та жирні плями від нього з одягу


Заморозити. Приберіть ту кількість пластиліну, яке зможете, покладіть річ із залишками пластиліну в морозилку і залиште на 2 години мінімум. Обіцяють, що після цього пластилін відвалитися сам, але пляма залишиться і її потрібно буде відіпрати.


Засіб для миття посуду допоможе знежирити і видалити пляму з щільної тканини — розведіть трохи засобу гарячою водою, вилийте на пляму і потріть щіткою.


Харчова сода — унікальний продукт, просто незамінний в побуті. Нанесіть кашку з соди на пляму і потріть чистою поролоновою губкою. Сода проникає вглиб тканини і розчиняє жир. Не забудьте після цього випрати одяг.


Нагріти. Підходить тільки для щільних тканин, наприклад, деніму. Покладіть на пластилін, що прилип до одягу паперовий рушник, складений у кілька шарів, пропрасуйте гарячою праскою — пластилін повинен прилипати до рушника, який потрібно міняти, поки не приберете весь пластилін.


Розчинники. Досить жорсткий і небезпечний, але досить ефективний метод — розчинники на основі ацетону, гасу або уайт-спіриту. Використовувати максимально обережно, попередньо переконавшись, що ви не зіпсуєте тканину.


Як прибрати пластилін з пластикових поверхонь, в тому числі іграшок

Photo: Freepik


Тепло. Під час нагрівання пластилін плавиться і його легко можна видалити простою сухою ганчіркою. Можна використовувати гарячу воду або фен.


Холод не менш ефективний, але працює інакше — покладіть пластикову іграшку в морозилку на 1–2 години, кажуть, після цього пластилін сам відвалиться. Також можна прикласти до поверхні кубики льоду.


Як прибрати пластилін з волосся


Заморозити. Якщо пластилін на волоссі виявився далеко від голови, можна спробувати його заморозити — наприклад, прикласти лід і тримати, поки пластилін затвердіє і почне кришитися. Приберіть пластилін руками скільки вийде, потім потрібно буде вимити голову шампунем і вичесати залишки.


Тканина. Так, виявляється можна прибрати пластилін з волосся механічно, за допомогою натуральної тканини (шерсть, бавовна). Притримуйте волосся біля коріння, щоб не було боляче. Обхопіть тканиною ділянку з пластиліном і стягуйте його у напрямку від коренів до кінчиків. Продовжуйте поки не приберете всю масу, потім вичісуйте гребінцем. Після процедури обов’язково вимити голову з шампунем.


Знежирити. Можна для цього використовувати засіб для миття посуду. Спочатку видаліть максимальну кількість пластиліну механічно, потім нанесіть на забруднену ділянку волосся засіб (спочатку на ватку або ганчірку, потім на волосся), але не торкаючись до шкіри голови. Залиште засіб на 20–30 хвилин, потім вичісуйте гребінцем. І останнє — вимийте голову зі звичайним шампунем. Деякі мами використовують замість засобу для посуду міцелярну воду, або соняшникову олію.


А як ви справляєтеся з плямами від пластиліну?


Читайте також: Натуральний пластилін: топ-5 рецептів безпечної маси для ліплення





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук