Школа для батьків. Як розвинути критичне мислення у дитини: поради, правила і вправи


Опубліковано 04 Грудень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Школа для батьків. Як розвинути критичне мислення у дитини: поради, правила і вправи


Школа для батьків. Як розвинути критичне мислення у дитини: поради, правила і вправи

Photo: Freepik


«Діти в місті» продовжують цикл матеріалів про гнучкі навички, які дітям потрібно освоїти до закінчення школи. Ці статті будуть корисні всім, хто хоче прокачати сильні сторони школярів і підготувати їх до викликів дорослого світу.


Детальніше про soft skills ви можете прочитати тут.


Сьогодні ж ми розповімо, як розвинути одну з найважливіших для сучасної людини навичок - критичне мислення.


Що таке критичне мислення


Критичне мислення - це особлива здатність людини, що дозволяє їй аналізувати інформацію, бачити помилки на шляху вирішення проблеми, розпізнавати логічні пастки. Людьми з критичним мисленням складніше маніпулювати, їх складніше обдурити або схилити до необдуманих вчинків. Характерна риса людей зі слабко розвиненим критичним мисленням - автоматичне прийняття на віру прочитаної або почутої інформації.

Будь-яке мислення (творче, логічне, критичне) можна розвивати і тренувати. Рідкісний учитель в сучасній школі приділяє час розвитку цих навичок, тому їх освоєння повністю лягає на плечі батьків.


Що робити батькам



Photo: Freepik


Дітям потрібно давати можливість приймати самостійні рішення і давати власну оцінку того, що відбувається навколо. Це перше, що повинні розуміти батьки, які хочуть виростити дітей з критичним мисленням. Дитина, який сліпо слідує правилам і не задає питання, йде іншим шляхом.


Батьківські звички, які змусять дитину думати самостійно:

  1. Не відповідайте на всі питання дитини прямо. Якщо дитині цікаво, чому трава зелена, запитаєте для початку, чому її це зацікавило. Далі можна розпитати малюка, які у нього на цей рахунок є припущення, чому, на його думку, все в світі має різний колір. Ведіть діалог і стимулюйте мислення. Короткі прямі відповіді цього завдання не виконують.
  2. Не нав'язуйте дитині свою думку - завжди давайте можливість самій прийти до того чи іншого висновку. Якщо тема серйозна, направляйте, але не тисніть авторитетом. Частіше задавайте дитині питання: «Як ти думаєш, чому ...?».
  3. Дозвіл на помилки. На Заході діти не бояться помилятися, адже в цьому і полягає процес навчання. У нас же двійки до сих пір є сімейною трагедію. Найважливіше - навчити дитину знаходити і виправляти помилки, навіть якщо на це піде багато часу.
  4. Розмовляйте з дитиною, мотивируйте її міркувати. При творчому підході можна знайти сотні тем для щоденного обговорення. Це можна робити за вечерею або по дорозі до школи. Задавайте прості і складні питання і підтримуйте малюка, коли він висловлює свою точку зору.
  5. Грайте в настільні ігри, які розвивають критичне мислення. Підійдуть ігри, де потрібно відгадувати слова, задаючи запитання, а також ігри, в яких дитині належить пояснювати слова манівцями.


Читайте також: Як правильно обговорювати з дітьми новини і чи потрібно це


Тренуйтеся! Це весело!



Photo: Freepik


Великий мінус традиційної освіти і виховання в тому, що слова батьків і вчителів не можна ставити під сумнів. Для багатьох дітей те, що сказав дорослий, автоматично вважається правдою. Будь-які сумніви, як здається батькам, здатні підірвати авторитет дорослих.

Насправді дітей потрібно навчати цьому, адже далеко не всі дорослі люди розумні. Далеко не всі з них говорять правду і виносять судження, до яких варто прислухатися. Звичайно, це не означає, що дитину потрібно вчити ігнорувати думку оточуючих її дорослих. А ось аналізувати почуте, і, в разі незгоди, шукати аргументи для захисту власної точки зору, потрібно!


Провокації

Щоб навчити дитину обмірковувати почуте, а не сліпо вірити всьому, тренуйте її, розмовляючи про прості речі. Наприклад, запитайте, чи варто щодня митися перед сном, адже на нас немає бруду. Чи можна перебігти вулицю на червоне світло, якщо машин поблизу немає? Багато дітей погодяться і прислухаються до «шкідливої» поради. Не турбуйтеся! Згодом ви навчите дитину піддавати сумнівам сумнівні пропозиції. Не забувайте хвалити дитину, якщо вона помітила помилку.


Дебати, дискусійний клуб

Це неймовірно корисна вправа для тренування критичного мислення. Можна влаштовувати їх вдома, обговорюючи різні теми. Можна організувати в школі або в будь-якому іншому дитячому колективі. Як правило, для дебатів вибирається тема, дається час для підготовки, виступає два спікера з різними позиціями. Далі діти обговорюють тему, кожен висловлює свою позицію, шукає потрібні аргументи, доводить правоту.


Різнорівневі дилеми

Пропонуйте дитині вирішувати дилеми (вибір між двома можливостями, що виключають одна одну). Починати можна з найпростіших (що з'їсти на сніданок), продовжувати звичайними (куди поїхати у відпустку), а закінчувати складними (сказати правду, образивши людину, або збрехати, зберігши дружбу).



Photo: Freepik


Гра «Правда чи неправда»

У неї можна грати по-різному. Можна обговорювати факти про подію або предмет, вгадуючи, що з цього брехня або схоже на брехню. Також можна складати набори з фактів, в яких захована неправдива інформація. Грати можна удвох з дитиною або в колективі.


Щоб сформувати основи критичного мислення у дитини, не потрібні дорогі курси. Досить давати дитині можливість самостійно мислити, приймати рішення, робити висновки, допускати і виправляти помилки. Якщо від дитини вимагають чіткого дотримання правил без можливості сумніватися в їх доцільності, говорити про критичне мислення не доводиться.

У наступних матеріалах ми детально розповімо про те, як прокачати соціальні навички, ініціативність, вміння вчитися, а також як навчити дитину рефлексувати.


Слідкуйте за нашим блогом!


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ-7 вправ для розвитку і активації дитячого мозку






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук