Що таке інтелект-карти і як вони працюють


Опубліковано 16 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Освіта >  Що таке інтелект-карти і як вони працюють


Що таке інтелект-карти і як вони працюють

Photo: Freepik 


Інтелект-карти - це прекрасний інструмент для вирішення складних завдань і генерації ідей. Їх використовують для будь-якого складного проекту, в якому потрібно обробити і запам'ятати великий обсяг інформації. Крім цього, нерідко цей метод використовують для постановки цілей або планування.

Інтелект-карти, як правило, використовують офіс-працівники, власники бізнесу і працівники креативних сфер. Однак цей метод чудово підходить для роботи з дітьми. Головне - правильно пояснити їм, як працювати з картами. «Діти в місті» розбиралися, що хорошого в інтелект-картах і як вони допомагають в роботі зі школярами.


Для чого можна використовувати карти?


Діти і дорослі можуть використовувати інтелект-карти в будь-якій області. Навчившись користуватися ними в юному віці, їм буде простіше вирішувати складні завдання в університеті і на роботі.


За допомогою карт можна:

  • систематизувати інформацію (підготувати виступ, презентацію, доповідь),
  • навчатися і запам'ятовувати (вивчити урок, підготуватися до іспиту),
  • проводити мозковий штурм (придумати ідею, розписати сценарій),
  • приймати рішення (вибрати школу, гурток, визначитися з іспитами для здачі ЗНО),
  • планувати (навчання, підготовку до заходу, особисті проекти, бюджет, час).


Читайте також: Переваги дистанційного навчання: як отримати користь з карантину


Як це працює?



Photo: Freepik


Для того, щоб скласти карту, потрібно визначитися з головною метою або питанням. Наприклад, вам з дитиною потрібно організувати її день народження. Для цього в центрі листа пишемо мету - День народження. Від центру малюємо різні відгалуження, які будуть відповідати за різні напрямки свята. Це місце проведення, список гостей, меню, бюджет, розважальна програма. Далі від кожного великого променя малюємо маленькі промінчики і розписуємо, що потрібно зробити для вирішення кожного із завдань.

Якщо розглядати роботу карт на прикладі навчання, все робиться за таким же принципом. Наприклад, потрібно вивчити біографію відомої особистості. Розписуємо великі промені, які означатимуть роки її життя або основні напрямки її роботи. Потім в маленьких променях малюємо відгалуження від кожного етапу життя людини.

Якщо потрібно розпланувати підготовку до іспитів, потрібно розписати всі предмети, потім графік підготовки до кожного з них, а також всі теми, які потрібно вивчити.


У чому перевага інтелект-карт


Цей інструмент дозволяє швидко і ефективно справлятися із завданнями. Наш мозок влаштований таким чином, що, виклавши проблему на папері, візуалізувавши її, ми починаємо краще запам'ятовувати, бачимо прогалини в своїй діяльності, бачимо причини і можливості. Люди, які практикують цей метод, відзначають, що інтелект-карти допомагають генерувати нові ідеї.

Крім цього, розподіл на блоки дозволяє краще засвоювати і запам'ятовувати великі обсяги інформації, що особливо актуально при підготовці до контрольних та іспитів. Людині набагато легше сприймати інформацію в такому вигляді, а не у вигляді суцільного тексту. Тим більше, сучасній людині, чий мозок і так перевантажений інформацією.

Така форма вивчення матеріалу виграшна, оскільки дозволяє впорядкувати і систематизувати його, нічого, при цьому, не забувши і не загубивши. Робота з картами тренує пам'ять і спонукає до творчого осмислення матеріалу.


Лайфхаки для складання карт



Photo: Freepik


Перші карти пробуйте створювати разом з дитиною, щоб вона зрозуміла, як це працює. Намагайтеся включати образне і творче мислення, використовуйте асоціації.

Візьміть для складання карт різнокольорові фломастери. У випадку з дітьми можна додавати малюнки, наклейки і стікери.

Використовуйте якомога менше слів, намагайтеся не перевантажувати карту, інакше вона перетвориться в стислий конспект. Відразу беріть великий ватман, щоб для всіх елементів було достатньо місця, а рівні не перемішувалися.


Досвід використання інтелект-карт школярами показав, що діти швидко засвоюють цей інструмент і з задоволенням використовують його. Обов'язково випробуйте його з вашими дітьми. Починайте з простих завдань і у вас обов'язково все вийде.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Важливе рішення: як зрозуміти, що дитині варто залишитися в школі або піти після 9-го класу






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук