Складні відносини: як контролювати час, проведений дитиною з гаджетами


Опубліковано 20 Липень 2020 о 11:00

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Складні відносини: як контролювати час, проведений дитиною з гаджетами


Складні відносини: як контролювати час, проведений дитиною з гаджетами

Photo: Freepik


Заперечувати і забороняти гаджети в століття технологій безглуздо. Рано чи пізно дитина отримає в руки свій перший телефон (планшет або комп'ютер) і повністю зануриться в нього. Сучасні психологи сходяться на думці, що дітей потрібно з дитинства вчити правильним відносинам з гаджетами. Це означає, що з раннього віку дитині потрібно пояснювати правила цифровий гігієни і контролювати час, проведений з телефоном. «Діти в місті» зібрали корисні поради, які допоможуть вам встановити здорові правила і обмеження для дитини.


Загальні рекомендації


Встановлювати правила потрібно відразу. Часто батьки забувають про це, займаючи дитину гаджетами, поки самі в роботі та турботах. Щоб гаджети не стали проблемою і залежністю, потрібно обмежувати час, який дитина проводить з ними. На думку фахівців, краще всього, якщо дитина взаємодіє з гаджетами менше третини вільного часу. Йдеться про той час, який дитина займається своїми справами.

Якщо ж дитина дивиться в блакитний екран більше 2/3 вільного часу, це може погано позначитися на її психічному розвитку.


Вікові рекомендації



Photo: Freepik


Фахівці відзначають, що до трьох років батьки можуть максимально обмежувати час, який дитина проводить з гаджетами. У цьому віці у малюка ще немає потреби в спілкуванні через інтернет, тому сміливо забирайте телефони і вимикайте телевізор, якщо є можливість зайняти дитину чимось цікавішим.

У дитячому садку приходить час окреслювати межі. Пам'ятайте, що діти беруть приклад зі своїх батьків. Якщо ви проводите в гаджетах весь день, вони теж будуть прагнути до такого способу життя. Фахівці відзначають, що дошкільнятам не потрібен особистий комп'ютер або телевізор. Це означає, що в кімнаті малюка не повинно бути гаджетів.

Уже в початковій школі діти, як правило, отримують свій власний гаджет - планшет або смартфон. У цьому віці дуже важливо стежити за тим, в яких додатках і на яких сайтах проводить час дитина. У цьому ж віці потрібно познайомити дитину з правилами безпеки в мережі. Не варто заохочувати бажання усамітнитися з гаджетом в своїй кімнаті. Краще, якщо дитина буде робити це у вітальні або на кухні. Це дає можливість навчитися самоцензурі.

У старших класах з дитиною доведеться укладати угоду і вести переговори. Підлітки дуже серйозно ставляться до особистих кордонів і готові їх відстоювати. Пам'ятайте, що заборони і жорсткі обмеження в цьому віці матимуть зворотний ефект, адже дорослій дитині не складе труднощів знайти можливості робити те, що вона надумала.

Найкращий варіант - це встановлення довірчих відносин з дитиною і побудова таких відносин, в яких кожен дотримується даних один одному обіцянок.


Читайте також: TikTok і Snapchat: що потрібно знати батькам про молодіжні соцмережі


Помічник для батьків



Photo: Freepik


На допомогу батькам, які хочуть обмежити час з гаджетами, створили безкоштовний додаток від Google - Family Link. Це гарна програма, яка дозволяє створити власні настройки не тільки для часу, проведеного зі смартфоном, але і для програм і додатків, з якими буде взаємодіяти дитина.


Як це працює?

На батьківський і дитячий телефон встановлюється програма. Всього за кілька кроків ви підтверджуєте свої акаунти і намір об'єднати телефони в Family Link. Весь контроль відбувається онлайн за допомогою синхронізації з обліковим записом Google.


Що можуть зробити батьки?

  • встановити фіксований час в день, після якого телефон буде заблокований,
  • встановити години, коли дитина не може користуватися телефоном (наприклад, нічний час),
  • встановити фільтри, заборонити певні програми,
  • обмежити час використання певних програм (наприклад, не більше години на Likee),
  • відстежити місцезнаходження телефону.


Крім цього, програма дозволяє встановити безпечний пошук в мережі інтернет. Якщо дитина спробує зайти на сайт з віковими обмеженнями, Google заблокує доступ.

Варто відзначити, що всі фільтри можна міняти. Налаштування можна міняти хоч кожен день, враховуючи різні ситуації.

Відзначимо, що в мережі є багато аналогів Family Link - програм з більш розширеними можливостями, що дозволяють бачити історію переглядів і т. д. Але головна зручність цих програм, безумовно, можливість обмежувати час, проведений з гаджетами.


Пам'ятайте, що гаджети і технології - це не вселенське зло, а реалії сучасного світу. Це майбутнє наших дітей, тому їх не можна виключати з життя малюка. Завдання батьків - направляти дітей в правильне русло і заохочувати, коли вони використовують гаджети для навчання і розвитку.


Вам також може сподобатися наша стаття: Instagram-батьківство, або діти напоказ






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук