Як соціалізувати дитину


Опубліковано 29 Грудень 2017 о 09:02

Блог Діти в місті Київ >  Оглядові статті >  Як соціалізувати дитину


Як соціалізувати дитину

Діти Z активно шеряться в соцмережах, уміло користуються гаджетами, дивляться YouTube і думають зовсім по-іншому. Незважаючи на свою hi-tech просунутість, юні "зети" особливо потребують живого спілкування в реальності, соціалізації та підтримки батьків.

Як соціалізувати дитину

Олена Обухівська

PR менеджер ТРК "Проспект"


Діти Z активно шеряться в соцмережах, уміло користуються гаджетами, дивляться YouTube і думають зовсім по-іншому. Незважаючи на свою hi-tech просунутість, юні "зети" особливо потребують живого спілкування в реальності, соціалізації та підтримки батьків. Їм також потрібно вчитись справляти враження, розвивати свій стиль, знаходити реальних друзів та відчувати, що вони комусь подобаються й мають однодумців. 


Свобода в digital 

Особисто я вихід найшла по-своєму. Своїй десятирічній дочці Юлі дозволяю вести сторінку на Фейсбуці, створювати групи у вайбері, грати у Minecraft та розвивати канал на YouTube. Нехай вчиться новим технологіям на власному досвіді. В той же час стараюсь більше зрозуміти свою дитину – що для неї важливо. Як вона комунікує із друзями та як поводиться серед людей у соціальному просторі. Час, проведений разом - безцінний. Тому в магазин та торговий центр ми ходимо разом, плануємо покупки, а в черзі – обговорюємо про все на світі. В такі моменти я усвідомлюю, як щодня дорослішає моя дитина, скільки у неї неймовірних планів та мрій. 


Шопо-досвід 

Найулюбленіше місце шопінгу для нас – ТРК "Проспект". І не тільки тому, що це моя робота. Просто там нам комфортно. Коли ми вибираємо одяг – даю їй повну свободу дій. Вчу не дивитися на цінники, а вибирати те, що подобається. За кольором та стилем. Інколи мирюсь із тим, що я б вибрала щось інше, не таке "сіре" чи "яскраве". Але стримуюсь, свою думку не нав’язую, радше рекомендую та наводжу аргументи. Вчу приміряти різні стилі, розглядати себе в дзеркалі, шукати відмінності, у якому краще, та прислухатися до незалежної думки фахівців-консультантів. Для дівчинки зовнішній вигляд – це важливо. Це додає впевненості.


Лідер власних переконань 

Отриманий досвід під час шопінгу для дитини – це ще й актуальні теми для спілкування та підтримання розмови із однолітками. Із власними враженнями та фактами, щоб самій висловлювати свої думки, бути незалежною особистістю та лідером власних переконань. Це так само, як і у дорослих. 


Що почитати

На жаль, Z-покоління не дуже полюбляє читати літературу. Краще пости та фото в соцмережах. Вислів "люди, які читають книги, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор" - взагалі не працює. Тому в хід ідуть інші мотивації – разом із донькою вибираємо авторів, цікавимося їх біографіями, наперед дізнаємося про що історії, читаємо передмови – все, щоб дитина сама прийняла рішення, яка книжка їй до вподоби. А коли прочитали – обговорюємо: на місці якого героя хотіли б опинитися, що б змінили в сюжеті та які інші подібні історії вже знаємо. Так, за два роки прочитали "Гаррі Поттера". Донька хотіла б стати Герміоною, тепер мріє зустрітись у Лондоні із Джоан Роулінг, щоб запропонувати своє продовження фантастичного роману. 


Установка - мрії здійснюються

Якщо чогось дуже сильно хочеться – то обов’язково здійсниться. Ми в це віримо. Донька деталізує: "звичайно, якщо мріяти навчитись літати – то це нереальне бажання. А от якщо прагнути можливого – є всі шанси. Наприклад, стати художником чи отримати тисячу підписчиків". Головне, щоб діти проговорювали про свої фантазії та бажання, писали листи Святому Миколаю, планували та виринали із закритості власного світу. 


Public Speaking 

Виступати на публіці – компетенція не із легких. Навіть дорослі всю ніч не можуть заснути перед доповіддю. Дитина ж може, навпаки, кайфувати від того, що в центрі уваги. Якщо практикуватись, усвідомлювати свій вплив на аудиторію, контактувати та не пропускати можливості розказати вірша, заспівати, висловити думку чи подискутувати. От було зовсім просто – якось гуляємо по торгово-розважальному комплексі, приєднуємося до дитячих заходів, а там – вікторина. Хто вгадає – тому подарунок. От нехай дитя його і отримує, висловлюється, грає в ігри із незнайомими дітьми та завойовує своє місце під сонцем, своїми силами. А батьки нехай залишаються поряд, щоб підтримати, підказати, соціалізувати. Щоб просто любити. 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук