Найкращі мультфільми для дитячого розвитку


Опубліковано 22 Січень 2018 о 09:04

Блог Діти в місті Київ >  Найкращі мультфільми для дитячого розвитку


Найкращі мультфільми для дитячого розвитку

Дитина швидко зростає і часто ставить зовсім недитячі запитання? Чи навпаки, малюк увесь свій час проводить в іграх і перегляді мультиків, ігноруючи серйозні речі? В якому віці варто вчити дітей читати і рахувати? Корисно чи ні долучати їх до знань ще в дошкільному віці чи краще цілком покластися в цьому на школу? Стосовно цього є чимало теорій, які заперечують одна одну. Хтось палко відстоює необхідність дошкільної підготовки, інші ж побоюються перевантажити дитину, мовляв, встигне ще настраждатися в школі, нехай дитинство буде безтурботним.

Народна мудрість каже: виховуй дитину, доки вона ще маленька, головне закладається до 5 років. У цьому є частка правди, адже від народження всі малюки - допитливі чомучки, їм цікаво що, як і навіщо влаштовано.

І в цьому випадку немає формату, більш зручного й комфортного для дитини, ніж розвиваючі (або освітні) мультсеріали. Вони не тільки несуть різнобічну корисну інформацію, а ще й поділені на зручні короткі серії, а отже, діти не втомлюються до кінця серії і засвоюють по одній темі за раз. Такі мультсеріали чудово замінять собою розважальні мультфільми і сприйматимуться дитиною не як обов'язок, а як захопливе й улюблене заняття. Крім того, вже на цьому етапі вам стане зрозуміло, що більше до душі вашому малюкові, - точні чи гуманітарні науки, техніка, природознавство чи мистецтво.


Як вибрати корисний мультфільм для дитини

Вибір великий. Є навіть окремі дитячі канали, такі як Nickelodean, які спеціалізуються на дитячому контенті.

У нашій добірці кращих освітніх мультсеріалів ми керувалися безпосереднім досвідом колег - співробітників «Діти в місті» щодо того, які мультфільми найбільше припали до смаку їхнім дітям.

Отже, ТОП-12 розвиваючих мультсеріалів - лідерів дитячих симпатій. Одразу попереджаємо: тут не буде таких відомих хітів, як «Лунтик», «Свинка Пеппа», «Телепузики» чи «Смішарики», а позиції в рейтингу виставлені в міру дорослішання глядачів.


1. «Бебі Ейнштейн» (Baby Einstein)

Виробництво The Walt Disney Company, США, 1998-2009. 28 серій по 30-40 хвилин. Для найменших - від 3-х місяців до 3-х років. На практиці все ж ближче до 3-річного віку, коли дитина краще концентрується і може сприймати змонтоване відео.




У кожній серії звучить музика відомих композиторів - Баха, Бізе, Шуберта... Малюк розглядає тварин, іграшки, природу, техніку тощо. Анімація чергується з кадрами з ляльковими персонажами і документальними епізодами.

Baby Einstein також є англійською. Разом з ляльковими героями малюк може вивчати назви пір року, частин тіла, продуктів і квітів, тварин і предметів побуту, видів транспорту. Також вивчають цифри і лічбу, геометричні фігури та букви алфавіту.






БОНУС для найменших:

  • російський мінісеріал «Весела веселка»

7 кольорів веселки - 7 серій по 2 хвилини кожна. Для дітей від 1 до 3 років.




Головний герой Веселий Клоун перераховує і показує предмети певного кольору, допомагаючи малюкам запам'ятовувати його назву.





Tiny Love (Ізраїль)

Головна героїня розвиваючого мультсеріалу, овечка, яка говорить і співає, - продукт однойменного ізраїльського бренду іграшок для найменших.




Перша частина Tiny Love розрахована на дітей у віці від 3 місяців і до року. Друга частина - від одного до трьох років.





2. Щенячий патруль (Paw Patrol)

Виробництво Nickelodean, Канада. Режисер Джемі Уїтні. 1 сезон стартував в 2013 році. Всього 4 сезони, кожна серія по 23 хвилини. Серіал маркований як 0+, та все ж більше для дітей від 2 років і далі.  Девіз «Відважним цуценятам все-все по зубах»!




Яскравий мультсеріал про заповзятливого і енергійного 10-річного хлопчика на ім'я Райдер та команду цуценят, яких звати: Здоровань, Маршал, Роккі, Зума, Скай і Чейз. Щодня на них чекають подвиги: від допомоги кошеняті до порятунку кита і звільнення поїзда з-під обвалу.

Цікаво розкрито професії будівельника, поліцейського, пожежника. Серіал сприяє соціальному розвитку та усвідомленню важливості дружби і роботи в команді.  

Подивитися онлайн можна тут

https://uafilm.tv/156-schenyachyy-patrul.html (укр.);

https://www.ivi.ru/watch/paw-patrol/161674 (рос.).


3. «Зоопарк» (Zoo Mix)

Виробництво США, режисер У. Лінарес, 2008 р. 30 серій по 5 хвилин. Для дітей 2-7 років.



Як крокодилу Коко вдається протриматися два роки їжі? За рахунок чого павучиха Лілі може прожити 10 і більше років? Як упізнати вожака в стаді оленів? У кого з тварин шість пальців? Хто зуміє почистити вуха язиком? «Зоопарк» докладно розповідає про тварин, їхню поведінку, спосіб життя і виживання у дикій природі. За відгуками, цікавий і дітям після 7 років.


 


4. «Уроки тітоньки Сови» (є українською)

Виробництво Росія-Україна. 2002-2008 рр. , 26 випусків тривалістю від 55 до 155 хв. Вік глядачів 2-7 років.




На різні теми, смаки і вік - від вивчення абетки, арифметики, географії для малюків до уроків поведінки та обережності, знайомства з живописом і видатними митцями для дітей старшого віку. Приємна подача, різнобічна інформація.

Подивитися всі серії «Уроків Тітоньки Сови» онлайн можна тут:


 (укр.);

(рос.).


5. «Дора-мандрівниця» (Dora the Explorer)

Виробництво Nickelodeon Studios, США, 2000-20013 рр. У процесі 8-ий сезон. Вийшло 166 серій, 97 перекладено. Тривалість однієї серії близько 24 хв. Вік глядачів 2-5 років.




Головна героїня Дора та її друг – мавпочка Чобіток, вирушають у подорож, під час якої треба здолати три перешкоди, щоб досягти мети. Заважає їм лисеня Шахрай. Серіал інтерактивний. Дітям ставлять запитання, пропонують знайти щось на екрані, пострибати, повторити слово англійською.



6. «Вперед, Дієго, вперед!» (Go, Diego!)

Виробництво Nickelodeon Studios, США, 2005-2009 рр. Всього вийшло 5 сезонів, 75 серій по 24 хвилини. Для дітей від 2 до 5 років.




«Вперед, Дієго!» - спін-офф серіалу «Дора-мандрівниця». Сама Дора (в російській версії - Даша) теж з'явиться в кількох епізодах, адже вона двоюрідна сестра Дієго і Аліси!

Восьмирічний хлопчик Дієго, його сестра Аліса і Маленький Ягуар рятують тварин у тропічних лісах. Допомагають Дієго Клік (фотокамера) і Рескью-Пак (рятувальний комплект, який у разі потреби може стати човном, сноубордом абощо).

Крім вивчення життя і звичок тварин, мультсеріал навчає дітей англійської. Як і в «Дорі-мандрівниці» в ньому є інтерактивні завдання. 




7. Цікаві уроки Р. Саакаянца: «Енциклопедія Всезнайки», «Всесвітня історія»

Виробництво компанії «Берг Саунд», Росія, режисер Роберт Саакаянц, 2004-2009 рр., 21 серія по 45 хвилин. Дещо олдскульний мультсеріал. Зазначено, що для дітей від 2-7 років, та, на наш погляд, дворічним дітям дивитися його трохи рано.



Як з’явилось життя на Землі? Чому сонце так яскраво світить? Чому не тонуть кораблі? Разом із героями мультфільму дитина вирушає в захопливі мандри до Древнього Єгипту, Вавилону, Давньої Греції, побуває в світі динозаврів та первісних людей. Пізнає основи математики, фізики, хімії й астрономії.




8. «Неймовірні розслідування кошеняти Хаклі» (Hurray for Huckle!)

Виробництво Cookie Jar Entertainment, Канада, режисер Кен Каннінгем, Ларрі Джейкобс, 2007-2010 рр. 2 сезони (52 серії). Кожна серія - близько 10 хвилин. Вік глядачів 4-7 років.





9. «Хочемо все знати» (The Way Things Work)

Німеччина, Франція, Великобританія, реж. Д. Замора, 2005 р. 26 серій по 13 хвилин. Для дітей від 5 до 12 років.




На Острові Мамонтів група мандрівників покращує свій побут, використовуючи силу симпатичних велетнів. А Винахідник за допомогою мамонтів будує потяги, мости, видобуває електрику. І все це - з підручних засобів! Улюблений дітьми у всьому світі.

Дивитися онлайн: http://tree.tv/film/23673-hotim-vse-znat-sezon-1 (рос.).


10. Animated Hero Classics («Історичні особистості. Анімована енциклопедія»)

Виробництво Nest Entertainment, США, режисер Р. Річ. 1991-1998 рр. 20 серій по 30 хвилин. Для дітей від 5 до 12 років.




Кожна серія присвячена видатному історичному діячеві - Христофору Колумбу, Марко Поло, Жанні д'Арк, Марі Кюрі та іншим.

Дізнатися, як жили видатні особистості минулих часів, можна тут:



11. «Жили собі ... першовідкривачі» (фр. Il était une fois ... les Découvreurs)

Країна - Франція, режисер А. Барійє. 1994 р. 26 серій по 25 хвилин. Для дітей від 5 до 14 років.




У кожній серії діти зі своїм учителем Маестро вирушають в минуле і стають свідками подій епохи історичного персонажа, якому присвячена серія. Діти дізнаються багато про життя великих учених і долі їхніх винаходів, які змінили хід людської історії. Часова амплітуда дуже широка - від Стародавнього Китаю і Древньої Греції до Форда, Енштейна і Ніла Армстронга.




12. «Жили собі ... шукачі» (фр. «Il etait une fois ... les Explorateurs»)

Франція, режисер А. Барійє. 2007 г. 26 серій по 25 хвилин. Для дітей від 5 до 14 років.




Продовження серіалу «Жили собі ... першовідкривачі», але тепер у кожній серії розповідається про великих мандрівників і історії географічних відкриттів від Олександра Македонського до наших днів. Серіал розповідає як про Христофора Колумба, Васко да Гаму, Фернана Магеллана, так і про менш відомих Огюста Пікара, Девіда Лівінгстона, Вітуса Беренге ... Те, що кілька десятиліть тому можна було дізнатися зі спеціальної літератури або «Географічного лото», зараз у динамічній і яскравій формі розкриває нам французький телепродукт.



Наш перелік пізнавальних мультфільмів для дітей від 0 до 12 (14) років далеко не повний.

Дорогі читачі, поділіться, які корисні мультфільми сподобалися вашим дітям.







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук